Sos do sałatki cezar wg Magdy Gessler: przepis

2022-06-08
jak-zrobic-sos-do-salatki-cezar.jpg
Autor: photos.com Sałatka cezar nie istnieje bez sosu
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Sałatka cezar to proste i smaczne danie. Jej smak można nieco modyfikować,, wykorzystując inne składniki na sos, który jest istotą tej potrawy. Jaki sos dodać do sałatki cesarskiej? Prezentujemy wersję według Magdy Gessler.

Do przygotowania sałatki cezar potrzebne będą: dwa filety z kurczaka i oliwa do ich podsmażenia, chleb (np. tostowy) na grzanki i masło do ich podsmażenia oraz sałata (najlepiej rzymska), sól, pieprz. Układamy sałatę, na to pokrojone usmażone filety, całość posypujemy grzankami.

Zobacz także przepis na: Sałatkę cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z wrocławskiego baru Kwadratowy Talerz

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 płat sardeli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki mieszamy dokładnie blenderem.
  • Próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej parmezanu lub oliwy.
  • Sosem polewamy liście sałaty rzymskiej, kawałki grillowanego kurczaka i chrupiące grzanki z bułki.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.