Sos do sałatki cezar wg Magdy Gessler: przepis
2022-06-08
16:45
Sałatka cezar to proste i smaczne danie. Jej smak można nieco modyfikować,, wykorzystując inne składniki na sos, który jest istotą tej potrawy. Jaki sos dodać do sałatki cesarskiej? Prezentujemy wersję według Magdy Gessler.
i
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Do przygotowania sałatki cezar potrzebne będą: dwa filety z kurczaka i oliwa do ich podsmażenia, chleb (np. tostowy) na grzanki i masło do ich podsmażenia oraz sałata (najlepiej rzymska), sól, pieprz. Układamy sałatę, na to pokrojone usmażone filety, całość posypujemy grzankami.
Zobacz także przepis na: Sałatkę cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z wrocławskiego baru Kwadratowy Talerz
SKŁADNIKI
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 żółtko
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 płat sardeli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie blenderem.
- Próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej parmezanu lub oliwy.
- Sosem polewamy liście sałaty rzymskiej, kawałki grillowanego kurczaka i chrupiące grzanki z bułki.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.