Sos do sałatki cezar wg Magdy Gessler: przepis
2022-06-08
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Sałatka cezar to proste i smaczne danie. Jej smak można nieco modyfikować,, wykorzystując inne składniki na sos, który jest istotą tej potrawy. Jaki sos dodać do sałatki cesarskiej? Prezentujemy wersję według Magdy Gessler.
Do przygotowania sałatki cezar potrzebne będą: dwa filety z kurczaka i oliwa do ich podsmażenia, chleb (np. tostowy) na grzanki i masło do ich podsmażenia oraz sałata (najlepiej rzymska), sól, pieprz. Układamy sałatę, na to pokrojone usmażone filety, całość posypujemy grzankami.
Zobacz także przepis na: Sałatkę cezar z kurczakiem według Magdy Gessler z wrocławskiego baru Kwadratowy Talerz
SKŁADNIKI
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 żółtko
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 płat sardeli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie blenderem.
- Próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej parmezanu lub oliwy.
- Sosem polewamy liście sałaty rzymskiej, kawałki grillowanego kurczaka i chrupiące grzanki z bułki.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.