Sałatka ze szpinaku - zdrowie na talerzu
Szpinak - zmora dzieciństwa - może zrobić w twoim domu błyskawiczną karierę i awansować na super pyszne danie, bez którego ty i twoi goście już nie będziecie sobie wyobrażać towarzyskich spotkań. Klucz do sukcesu tkwi w przepisie.Sprawdź, jak zrobić sałatkę ze szpinaku.
Sposób podania
Sałatkę ze szpinaku można podawać do mięs lub jako osobne danie wegetariańskie z pieczywem. Oprócz tego, że szpinak zawiera bardzo dużo cennych soli mineralnych (m.in. żelazo, potas, wapń), witaminy C oraz antyoksydanty, jest niskokaloryczny (100 g szpinaku to zaledwie 20 kcal), więc nawet osoby na diecie mogą sobie na niego pozwolić.
Przepis na pieczywo czosnkowo-ziołowe:
Bagietkę pokrój na kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowo-ziołowym (na 1/2 kostki masła daj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1/2 pęczka natki), posyp startym żółtym serem (można z niego zrezygnować) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy pieczywo się przyrumieni, a masło i ser się roztopią, wyjmij i podaj na ogrzanym talerzu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5 garści szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki suszonych pomidorów
- parmezan
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak wymocz, umyj (zabieg ten warto powtórzyć nawet 3-4 razy, by pozbyć się piasku) i starannie osusz (połóż go na ściereczce i przyciśnij drugą).
- Przygotowane liście przełóż do dużej salaterki.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszone pomidory.
- Sałatkę polej sosem winegret i posyp tartym parmezanem.