Sałatka ze szpinaku - zdrowie na talerzu

Natalia Kołakowska
Sałatka ze szpinaku - zdrowie na talerzu
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinakiem - zdrowy i smaczny posiłek.
łatwy
10 min
4

Szpinak - zmora dzieciństwa - może zrobić w twoim domu błyskawiczną karierę i awansować na super pyszne danie, bez którego ty i twoi goście już nie będziecie sobie wyobrażać towarzyskich spotkań. Klucz do sukcesu tkwi w przepisie.Sprawdź, jak zrobić sałatkę ze szpinaku.

Sposób podania

Sałatkę ze szpinaku można podawać do mięs lub jako osobne danie wegetariańskie z pieczywem. Oprócz tego, że szpinak zawiera bardzo dużo cennych soli mineralnych (m.in. żelazo, potas, wapń), witaminy C oraz antyoksydanty, jest niskokaloryczny (100 g szpinaku to zaledwie 20 kcal), więc nawet osoby na diecie mogą sobie na niego pozwolić.

Przepis na pieczywo czosnkowo-ziołowe:

Bagietkę pokrój na kromki, każdą posmaruj masłem czosnkowo-ziołowym (na 1/2 kostki masła daj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1/2 pęczka natki), posyp startym żółtym serem (można z niego zrezygnować) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy pieczywo się przyrumieni, a masło i ser się roztopią, wyjmij i podaj na ogrzanym talerzu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 5 garści szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki suszonych pomidorów
  • parmezan
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak wymocz, umyj (zabieg ten warto powtórzyć nawet 3-4 razy, by pozbyć się piasku) i starannie osusz (połóż go na ściereczce i przyciśnij drugą).
  • Przygotowane liście przełóż do dużej salaterki.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszone pomidory.
  • Sałatkę polej sosem winegret i posyp tartym parmezanem.
Natalia Kołakowska