Sałatka z żurawiną, czyli odlot na talerzu. Dodaj marshmallow i bitą śmietanę - dzieci ją pokochają
Oryginalna i pyszna sałatka z żurawiną to doskonałe małe danie na słodko. Żurawina dobrze łączy się z winogronami i jabłkiem. Ciekawym dodatkiem są amerykańskie pianki marshmallow. Przepis na sałatkę z żurawiną jest łatwy i sprawdzony, więc warto z niego skorzystać.
Jak zrobić sałatkę z żurawiną?
Do dużej miski przekłada się żurawinę, połówki winogron i jabłko pokrojone w kostkę oraz marshmallow, które sprawiają, że sałatka jest puszysta. Składniki miesza się z cukrem i solą, a następnie odstawia na minimum cztery godziny. Następnie dodaje się bitą śmietanę i posiekane orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Sałatka jest gotowa.
Przepis na sałatkę z żurawiną
- To łatwy przepis na pyszną i niebanalną sałatkę.
- Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale wymieszane składniki powinno się odstawić na minimum cztery godziny.
- Lista składników jest krótka i znajduje się na niej siedem produktów plus szczypta soli.
- Do sałatki można użyć świeżych owoców żurawiny lub mrożonych. Te drugie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia.
- Żurawinę można pokroić na mniejsze kawałki lub owoce pozostawić w całości.
- Bitą śmietanę, która doskonale łączy wszystkie składniki, można zrobić samodzielnie lub użyć tej w sprayu. Wersja z domową bitą śmietaną jest jednak zdrowsza.
- Pianki marshmallow są do kupienia w większych sklepach spożywczych.
- Sałatka zyska przyjemny smak i aromat, kiedy orzechy włoskie podpiecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Kiedy i z czym podawać sałatkę z żurawiną?
Chociaż jest to danie na słodko, dobrze komponuje się ze daniami wytrawnymi. Amerykanie serwują sałatkę w tym stylu do pieczonego indyka. To również pomysł na deser i dodatek do innych potraw w czasie świąt.
SKŁADNIKI
- 300 g świeżej lub rozmrożonej żurawiny
- 200 g bitej śmietany
- 150 g jasnych winogron
- 150 g pianek marshmallow
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jabłko
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć żurawinę, pokrojone na połówki winogrona, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pianki marshmallow.
- Wsypać cukier i sól, wymieszać i odstawić na 4 godziny lub całą noc.
- Dodać bitą śmietanę i orzechy włoskie. Wymieszać.
- Podawać od razu.