Sałatka z żurawiną, czyli odlot na talerzu. Dodaj marshmallow i bitą śmietanę - dzieci ją pokochają
                  Oryginalna i pyszna sałatka z żurawiną to doskonałe małe danie na słodko. Żurawina dobrze łączy się z winogronami i jabłkiem. Ciekawym dodatkiem są amerykańskie pianki marshmallow. Przepis na sałatkę z żurawiną jest łatwy i sprawdzony, więc warto z niego skorzystać.
Jak zrobić sałatkę z żurawiną?
Do dużej miski przekłada się żurawinę, połówki winogron i jabłko pokrojone w kostkę oraz marshmallow, które sprawiają, że sałatka jest puszysta. Składniki miesza się z cukrem i solą, a następnie odstawia na minimum cztery godziny. Następnie dodaje się bitą śmietanę i posiekane orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Sałatka jest gotowa.
Przepis na sałatkę z żurawiną
- To łatwy przepis na pyszną i niebanalną sałatkę.
 - Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale wymieszane składniki powinno się odstawić na minimum cztery godziny.
 - Lista składników jest krótka i znajduje się na niej siedem produktów plus szczypta soli.
 - Do sałatki można użyć świeżych owoców żurawiny lub mrożonych. Te drugie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia.
 - Żurawinę można pokroić na mniejsze kawałki lub owoce pozostawić w całości.
 - Bitą śmietanę, która doskonale łączy wszystkie składniki, można zrobić samodzielnie lub użyć tej w sprayu. Wersja z domową bitą śmietaną jest jednak zdrowsza.
 - Pianki marshmallow są do kupienia w większych sklepach spożywczych.
 - Sałatka zyska przyjemny smak i aromat, kiedy orzechy włoskie podpiecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
 
Kiedy i z czym podawać sałatkę z żurawiną?
Chociaż jest to danie na słodko, dobrze komponuje się ze daniami wytrawnymi. Amerykanie serwują sałatkę w tym stylu do pieczonego indyka. To również pomysł na deser i dodatek do innych potraw w czasie świąt.
SKŁADNIKI
- 300 g świeżej lub rozmrożonej żurawiny
 - 200 g bitej śmietany
 - 150 g jasnych winogron
 - 150 g pianek marshmallow
 - 2/3 szklanki cukru
 - 1 jabłko
 - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 - szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć żurawinę, pokrojone na połówki winogrona, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pianki marshmallow.
 - Wsypać cukier i sól, wymieszać i odstawić na 4 godziny lub całą noc.
 - Dodać bitą śmietanę i orzechy włoskie. Wymieszać.
 - Podawać od razu.