Sałatka z żurawiną, czyli odlot na talerzu. Dodaj marshmallow i bitą śmietanę - dzieci ją pokochają

sałatka z żurawiną
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Oryginalna i pyszna sałatka z żurawiną to doskonałe małe danie na słodko. Żurawina dobrze łączy się z winogronami i jabłkiem. Ciekawym dodatkiem są amerykańskie pianki marshmallow. Przepis na sałatkę z żurawiną jest łatwy i sprawdzony, więc warto z niego skorzystać.

Jak zrobić sałatkę z żurawiną?

Do dużej miski przekłada się żurawinę, połówki winogron i jabłko pokrojone w kostkę oraz marshmallow, które sprawiają, że sałatka jest puszysta. Składniki miesza się z cukrem i solą, a następnie odstawia na minimum cztery godziny. Następnie dodaje się bitą śmietanę i posiekane orzechy włoskie, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Sałatka jest gotowa.

Przepis na sałatkę z żurawiną

  • To łatwy przepis na pyszną i niebanalną sałatkę.
  • Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale wymieszane składniki powinno się odstawić na minimum cztery godziny.
  • Lista składników jest krótka i znajduje się na niej siedem produktów plus szczypta soli.
  • Do sałatki można użyć świeżych owoców żurawiny lub mrożonych. Te drugie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia.
  • Żurawinę można pokroić na mniejsze kawałki lub owoce pozostawić w całości.
  • Bitą śmietanę, która doskonale łączy wszystkie składniki, można zrobić samodzielnie lub użyć tej w sprayu. Wersja z domową bitą śmietaną jest jednak zdrowsza.
  • Pianki marshmallow są do kupienia w większych sklepach spożywczych.
  • Sałatka zyska przyjemny smak i aromat, kiedy orzechy włoskie podpiecze się w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Kiedy i z czym podawać sałatkę z żurawiną?

Chociaż jest to danie na słodko, dobrze komponuje się ze daniami wytrawnymi. Amerykanie serwują sałatkę w tym stylu do pieczonego indyka. To również pomysł na deser i dodatek do innych potraw w czasie świąt.

SKŁADNIKI

  • 300 g świeżej lub rozmrożonej żurawiny
  • 200 g bitej śmietany
  • 150 g jasnych winogron
  • 150 g pianek marshmallow
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przełożyć żurawinę, pokrojone na połówki winogrona, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz pianki marshmallow.
  • Wsypać cukier i sól, wymieszać i odstawić na 4 godziny lub całą noc.
  • Dodać bitą śmietanę i orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Podawać od razu.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
więcej