Sałatka z zielonym groszkiem i pomarańczą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Najwięcej witamin mają warzywa i owoce spożywane na surowo. Obróbka termiczna powoduje utratę wielu składników odżywczych. Jaki z tego wniosek? Powinniśmy jak najczęściej przyrządzać w kuchni surówki i sałatki! Wybór mamy ogromny – bogactwo dostępnych w naszym kraju warzyw daje niemal nieograniczone możliwości tworzenia owocowo-warzywnych kompozycji!
SKŁADNIKI
- 2 pomarańcze
- 350 g zielonego groszku
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego 2w1 Sałatka Hawajska Knorr
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona lub biała
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki majonezu Hellmann's Babuni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżej mięty
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki ketchupu Hellmann's Ognisty
- 2 łyżki ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmroź groszek. Miętę umyj, osusz i poszatkuj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
- W większej misce sałatkowej wymieszaj sok pomarańczowy, majonez, ketchup, oliwę z oliwek i Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr.
- Dodaj pokrojone warzywa, wsyp groszek, słonecznik, miętę i wymieszaj.
- Tak przygotowaną sałatkę z zielonym groszkiem i pomarańczą posyp grzankami.