Sałatka z truskawkami i szpinakiem: przepis na lekką przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Truskawki na wytrawnie? Dlaczego nie! Lekka sałatka z truskawkami i szpinakiem to świetny pomysł na przekąskę, lunch czy kolację. Sprawdź, jak zrobić krok po kroku - podajemy dobry przepis.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g młodego szpinaku
- 10 truskawek
- 50 g parmezanu
- garść orzeszków piniowych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć, orzeszki uprażyć na suchej patelni.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
- Parmezan skroić na cienkie wiórki.
- Połączyć wszystkie składniki.
- Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę.