Sałatka z soczewicy i czereśni
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sałatka z soczewicy i czereśni jest zaskakująco pyszna i świeża w smaku. Pożywne ziarna soczewicy w towarzystwie soczystych czereśni smakują wyśmienicie. Do tego świeżość mięty, pikanteria szczypioru i łagodny smak prażonych orzechów laskowych. Wszystko połączone wybornym winegretem. Sałatka z soczewicy i czereśni smakuje wybornie również jako dodatek do pieczonych mięs.
SKŁADNIKI
- Na sałatkę:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 250 g czereśni
- pół pęczka szczypioru lubelskiego
- pół pęczka świeżej mięty
- 2 łyżki orzechów laskowych
- Na sos:
- ¼ szklanki octu winnego (czerwonego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalej wodą – tak, aby nad ziarnami była jeszcze 5-centymetrowa warstwa wody. Dodaj listek laurowy i czosnek. Gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę osącz, listki laurowe i czosnek wyrzuć.
- Czereśnie umyj i wydryluj. Szczypior i miętę posiekaj.
- Soczewicę wymieszaj z czereśniami i posiekanymi ziołami.
- Z podanych składników przygotuj sos.
- Zalej sosem sałatkę i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Grubo posiekaj.
- Przed podaniem sałatkę posyp orzechami.