Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka kojarzy ci się z przystawką bądź szybkim daniem na imprezy? Nic bardziej mylnego. Sałatka może być pysznym i sytym daniem, które przygotujesz na obiad bądź kolację. Głównym atutem przedstawionego poniżej przepisu jest to, że sałatka, o której mowa, jest przyrządzana na ciepło. Sprawdź sama.
SKŁADNIKI
- 100 g zielonej soczewicy,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 czerwone cebule,
- 1 garść pomidorków koktajlowych,
- 1 marchew,
- 10 czarnych oliwek,
- 100 g sera koziego,
- około 10 czarnych oliwek,
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed zrobieniem sałatki przygotuj wszystkie składniki, aby soczewica nie zdążyła wystygnąć po ugotowaniu.
- Ugotuj soczewicę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Potem przepłucz ją wodą. Dzięki temu będzie sypka.
- Ciecierzycę również przepłucz (po odcedzeniu z wody z puszki) - zrób to wrzątkiem - cieciorka będzie wtedy ciepła.
- Wymieszaj te obydwa składniki.
- Dodaj do nich marchew pokrojoną w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (całe bądź przecięte na pół), posiekaną cebulę.
- Następnie dodaj listki mięty, drobno pokruszony ser kozi i oliwki.
- Na koniec polej oliwą i skrop cytryną.
- Wszystkie składniki wymieszaj, podawaj, zanim sałatka ostygnie.