Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło

2021-03-29
Bian
Sałatka z soczewicą i ciecierzycą na ciepło
Autor: Shutterstock Sałatka z soczewicą i ciecierzycą to zdrowa porcja roślinnego białka - smaczna i rozgrzewająca w wersji na ciepło!
łatwy
35 min
4

Sałatka kojarzy ci się z przystawką bądź szybkim daniem na imprezy? Nic bardziej mylnego. Sałatka może być pysznym i sytym daniem, które przygotujesz na obiad bądź kolację. Głównym atutem przedstawionego poniżej przepisu jest to, że sałatka, o której mowa, jest przyrządzana na ciepło. Sprawdź sama.

 

 

SKŁADNIKI

  • 100 g zielonej soczewicy,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 marchew,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 100 g sera koziego,
  • około 10 czarnych oliwek,
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed zrobieniem sałatki przygotuj wszystkie składniki, aby soczewica nie zdążyła wystygnąć po ugotowaniu.
  • Ugotuj soczewicę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Potem przepłucz ją wodą. Dzięki temu będzie sypka.
  • Ciecierzycę również przepłucz (po odcedzeniu z wody z puszki) - zrób to wrzątkiem - cieciorka będzie wtedy ciepła.
  • Wymieszaj te obydwa składniki.
  • Dodaj do nich marchew pokrojoną w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe (całe bądź przecięte na pół), posiekaną cebulę.
  • Następnie dodaj listki mięty, drobno pokruszony ser kozi i oliwki.
  • Na koniec polej oliwą i skrop cytryną.
  • Wszystkie składniki wymieszaj, podawaj, zanim sałatka ostygnie.
Bian