Sałatka z rzepy jak u Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Sałatka z rzepy według Magdy Gessler
Autor: thinkstockphotos.com Rzepa jest dobrym źródłem błonnika oraz cennych dla organizmu składników odżywczych.
łatwy
25 min
4

Oryginalny przepis na sałatkę z rzepy proponuje Magda Gessler. Łączymy ze sobą paski rzepy, ogórków, jabłek i salceson, całość polewamy sosem chrzanowym. Brzmi smacznie? Wypróbuj zatem przepis na sałatkę Magdy Gessler i zachwyć nią domowników. 

Polecamy przepisy Chrupiąca surówka z rzepy, marchwi, ogórków oraz  Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • 4 rzepy
  • 2 ogórki zielone
  • 1 jabłko
  • Sok z cytryny
  • 200 g salcesonu
  • 4 łyżki chrzan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz rzepy. Opłucz je wraz z ogórkami. Za pomocą obieraczki do jarzyn pokrój warzywa tak, aby uzyskać długie i szerokie paski.
  • Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w grube plastry i skrop sokiem z cytryny.
  • Salceson pokrój w cienkie paski.
  • Wszystkie składniki sałatki ułóż na przemian na talerzu.
  • Teraz przygotuj sos: wymieszaj chrzan z oliwą, dopraw do smaku cukrem, posól i popieprz. Polej sałatkę.
  • Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj i posyp nim sałatkę.
Zuzanna Lubart