Sałatka z rodzynkami i serem: przepis na lekką przystawkę dla zapracowanych
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z rodzynkami i serem jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Idealna dla osób zapracowanych.
SKŁADNIKI
- pół główki sałaty strzępiastej zielonej
- pół główki sałaty strzępiastej czerwonej
- pół pęczka szczypiorku
- 120 g koziego serka pleśniowego
- 3 łyżki rodzynek (miękkich i dużych)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W miseczce wymieszaj jogurt, miód, musztardę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Liście sałaty umyj pod zimna wodą, owiń delikatnie w czystą kuchenną ściereczkę i machaj nią we wszystkie strony, aż sałata będzie sucha.
- Szczypiorek pokrój nożyczkami na małe kawałki i wrzuć do miseczki.
- Serek kozi pokrój w kostkę.
- Wysuszone liście sałaty ułóż w misce, posyp rodzynkami, szczypiorkiem i serem, a następnie całość polej sosem i delikatnie wymieszaj.