Sałatka z quinoa (komosą ryżową), pomidorami i ogórkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Quinoa [czytaj: kinoa], zwana też komosą ryżową albo ryżem peruwiańskim, należąca do grupy pseudozbóż, jest warzywem. Zalicza się ją do „superfoods”, czyli produktów o niezwykłych zaletach odżywczych. Quinoa jest wyjątkowo bogata w pełnowartościowe białko, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Jest doskonałym zamiennikiem kasz, ryżu, kuskusu. Wypróbuj przepis na sałatkę z quinoa, świeżych pomidorów, ogórków, z aromatyczną miętą.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 20 listków mięty
- szalotka
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Quinoa przepłucz pod bieżącą wodą, żeby usunąć gorzką saponinę, którą pokryte są ziarenka, ugotuj do miękkości (ok. 15 minut we wrzącej wodzie). Wystudź, przelewając zimną wodą i osącz dokładnie na gęstym sicie.
- Pomidory sparz, zdejmij skórkę, po przepołowieniu usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Z ogórka wytnij część z pestkami, miąższ także pokrój w kosteczkę. Miętę i szalotkę drobno posiekaj.
- Przygotowane warzywa wymieszaj z quinoa. Przypraw do smaku solą, sokiem z cytryny i oliwą.