Sałatka z piersi indyczej z kumkwatami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Lekka sałatka na bazie rukoli to zawsze dobre rozwiązanie. Tym razem proponujemy nieco ekstrawaganckie, ale bardzo smaczne połączenie indyczej piersi z owocami i warzywami. Podajemy przepis na sałatkę z piersi indyczej z kumkwatami, rzodkiewką i rukolą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g wędzonej lub pieczonej piersi z indyka
- kilka kumkwatów
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 marchewka
- 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- 250 g rukoli
- czerwone porzeczki lub ziarenka granatu
- miód
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski, kumkwaty, rzodkiewki i marchewkę pokroić w plasterki.
- Rukolę umyć i rozłożyć na dużym talerzu, na niej ułożyć indyka, owoce i warzywa.
- Wierzch posypać posiekanymi orzechami i czerwonymi owocami.
- Sałatkę skropić odrobiną miodu i oliwy.