Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Proponujemy sałatkę z pieczoną papryką i bakłażanem. Jest dosyć pikantna, dlatego doskonale sprawdzi się podawana z tortillami. Sprawdź, jak przygotować tę pyszną przekąskę. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany (po około 23-25 dag każdy)
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- czerwona cebula
- 12 dag miękkiego koziego sera
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego oregano
- sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm. Papryki i cebulę pokrój w ćwiartki. Ser kozi rozdrobnij. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Posmaruj bakłażany i papryki oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i pierzu. Ułóż na blasze obok siebie i wstaw do piekarnika. Piecz, od czasu do czasu odwracając. Gdy się zarumienią i zmiękną wyjmij z piekarnika.
- Gdy nieco ostygną, pokrój warzywa w kosteczkę. Wrzuć do salaterki. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Podawaj z chipsami tortilla lub innymi grubymi chipsami.