Sałatka z opiekanych warzyw z sosem musztardowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Propozycja dla wegetarian i osób nieprzepadających za mięsem - sałatka z opiekanych warzyw, z sosem musztardowym. Można przygotować ją na grillu albo tradycyjnie, w piekarniku. Wybornie smakuje, jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Jak zrobić sałatkę z opiekanych warzyw?
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 żółta papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 18 pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeży rozmaryn do dekoracji
- sól do smaku
- Sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w podłużne plastry, a cebulę i koper w ósemki.
- Wraz z pomidorami przełóż je na aluminiową tackę (o ile będziesz opiekać warzywa na grillu) lub na blachę do pieczenia (jeśli wybierasz opcję piekarnik).
- Rozgnieć czosnek, połącz go z oliwą, szczyptą soli i posmaruj jarzyny.
- Upiecz warzywa na grillu albo w piekarniku.
- Gdy zmiękną i lekko się przypieką, przełóż do miski.
- Połącz wszystkie składniki sosu. Polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę.
- Udekoruj sałatkę gałązkami rozmarynu. Serwuj z bagietką lub z kuskusem.