Sałatka z opiekanych warzyw z sosem musztardowym

2021-03-29
Sałatka z opiekanych warzyw
Autor: Shutterstock Sałatkę z opiekanych warzyw można podawać również na ciepło.
łatwy
30 min
4

Propozycja dla wegetarian i osób nieprzepadających za mięsem - sałatka z opiekanych warzyw, z sosem musztardowym. Można przygotować ją na grillu albo tradycyjnie, w piekarniku. Wybornie smakuje, jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Jak zrobić sałatkę z opiekanych warzyw?

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 18 pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • świeży rozmaryn do dekoracji
  • sól do smaku
  •  
  • Sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj. Cukinię, bakłażana i paprykę pokrój w podłużne plastry, a cebulę i koper w ósemki.
  • Wraz z pomidorami przełóż je na aluminiową tackę (o ile będziesz opiekać warzywa na grillu) lub na blachę do pieczenia (jeśli wybierasz opcję piekarnik).
  • Rozgnieć czosnek, połącz go z oliwą, szczyptą soli i posmaruj jarzyny.
  • Upiecz warzywa na grillu albo w piekarniku.
  • Gdy zmiękną i lekko się przypieką, przełóż do miski.
  • Połącz wszystkie składniki sosu. Polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę.
  • Udekoruj sałatkę gałązkami rozmarynu. Serwuj z bagietką lub z kuskusem.