Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Karambolę z reguły spożywamy na surowo. Możemy ją dodawać do sałatek, deserów, ciast, dań mięsnych i rybnych. Nadaje się do przetworów i przyrządzania drinków. Znakomicie urozmaica smak sałatek, dodając im świeżego aromatu i słodko-kwaśnej, owocowej nuty.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 karambole
- 1 papryka (czerwona lub żółta)
- 20 dag sałaty
- Sos:
- 2 łyżeczki zgniecionego czosnku
- 2 łyżeczki świeżego imbiru
- łyżeczka posiekanych papryczek chili
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 filiżanki mango pokrojonego na małe części
- 200 ml octu winnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, pokroić w paski i udusić na patelni.
- Piersi kurczaka upiec na grillu (lub podsmażyć) i również pokroić w paski.
- Ułożyć sałatę na dużym talerzu, a na niej kurczaka, paprykę oraz karambolę pokrojoną w plastry.
- Przygotować sos, dokładnie mieszając wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.