Sałatka z kaszy gryczanej z marchewką i rodzynkami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Sałatka, którą spokojnie możesz zjeść na obiad. Sycąca kasza i pożywne warzywa tworzą ze słodkimi rodzynkami i kwaskowymi jabłkami bardzo smaczne połączenie.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy gryczanej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki rodzynek
- 3 marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 2 pomidory
- Zalewa:
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować w bulionie warzywnym.
- Składniki zalewy wymieszać, dodać 3 łyżki gorącej wody.
- W zalewie namoczyć rodzynki i odstawić na 20 min.
- Marchewkę i cebulę obrać i drobno pokroić.
- Jabłko i pomidory umyć i pokroić. Wszystkie składniki wymieszać.