Sałatka z jajek przepiórczych z boczkiem

Sałatka z jajek przepiórczych z boczkiem
Autor: Shutterstock Jajka przepiórcze są smaczne, zdrowe i stanowią wyjątkowo dekoracyjny dodatek do sałatek.
łatwy
0 min
4

Sałatki z jajami przepiórczymi to zdrowe i smaczne dania. Polecane zwłaszcza alergikom, ale warto by jadł je każdy z nas z powodu wartości, jakie mają jaja przepiórcze. Sałatki z jajek przepiórczych urozmaicić mogą też wielkanocne menu. Proponujemy przepis na sałatkę z jajek przepiórczych z boczkiem.

SKŁADNIKI

  • opakowanie mieszanki sałat,
  • 15 dag boczku,
  • 6 jajek przepiórczych,
  • 10 dag pleśniowego sera,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć, osuszyć i włożyć do miski.
  • Boczek pokroić, podsmażyć na chrupko na patelni, bez dodawania tłuszczu.
  • Jajka ugotować, obrać i pokroić na ćwiartki.
  • Ser pokroić w kostkę.
  • Oliwę wymieszać z octem, solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatę i wymieszać. Dodać ser i boczek, delikatnie wymieszać.
  • Sałatkę posypać pokrojonymi jajkami. Podawać z grzankami.
Marta Balko
więcej