Niebanalna sałatka z figami i mozzarellą. Patent z pieczoną cebulą sprawia, że jest smakową petardą

Sałatka z figami, mozzarellą i pieczoną cebulą - aromatyczna i niebanalna
Autor: Shutterstock Sałatka z figami, mozzarellą i pieczoną cebulą wygląda bardzo kusząco.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Najlepszy czas na sałatkę z fig przypada jesienią. Wrzesień i październik to szczyt sezonu na świeże figi. Jędrne, słodkie i chrupiące dojrzałe owoce znakomicie smakują na surowo jako składnik deserów lub sałatek. Sałatka z figami, mozzarellą i pieczoną cebulą jest aromatyczna i niebanalna, a przy tym łatwa do wykonania. Idealna na poczęstunek dla miłych sercu gości.

SKŁADNIKI

  • 5-6 świeżych fig
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 1-2 garście młodego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić na ósemki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Oprószyć solą i skropić oliwą, piec 20 min w temperaturze 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.
  • Szpinak umyć i ułożyć na talerzach lub w półmisku, mozzarellę odcedzić i pokroić w kostkę, dodać do szpinaku.
  • Figi umyć i pokroić w ćwiartki, pomidory pokroić na pół, ułożyć razem z cebulą na szpinaku.
  • Ocet wymieszać z syropem klonowym i oliwą na emulsję, przyprawić do smaku solą, polać sałatkę.
Figi: właściwości i wartości odżywcze

Galeria: Sałatki na lato - 11 lekkich przekąsek, które uwielbiamy i polecamy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej