Niebanalna sałatka z figami i mozzarellą. Patent z pieczoną cebulą sprawia, że jest smakową petardą
2022-09-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Najlepszy czas na sałatkę z fig przypada jesienią. Wrzesień i październik to szczyt sezonu na świeże figi. Jędrne, słodkie i chrupiące dojrzałe owoce znakomicie smakują na surowo jako składnik deserów lub sałatek. Sałatka z figami, mozzarellą i pieczoną cebulą jest aromatyczna i niebanalna, a przy tym łatwa do wykonania. Idealna na poczęstunek dla miłych sercu gości.
SKŁADNIKI
- 5-6 świeżych fig
- 1 kulka mozzarelli z zalewy
- 2 nieduże czerwone cebule
- 1-2 garście młodego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu malinowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić na ósemki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oprószyć solą i skropić oliwą, piec 20 min w temperaturze 180 st. C. Wyjąć i ostudzić.
- Szpinak umyć i ułożyć na talerzach lub w półmisku, mozzarellę odcedzić i pokroić w kostkę, dodać do szpinaku.
- Figi umyć i pokroić w ćwiartki, pomidory pokroić na pół, ułożyć razem z cebulą na szpinaku.
- Ocet wymieszać z syropem klonowym i oliwą na emulsję, przyprawić do smaku solą, polać sałatkę.
Figi: właściwości i wartości odżywcze