Sałatka z cykorii i orzechów włoskich
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka z cykorii i orzechów włoskich to pyszny dodatek do mięsa. Podana z pełnoziarnistym pieczywem zamienia się w pełnowartościowy posiłek.
SKŁADNIKI
- 2 cykorie żółte
- 2 cykorie czerwone
- 100 g orzechów włoskich
- 2 zielone jabłka
- 100 g żółtego sera
- 1 sok z cytryny
- Na sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka posiekanego chili
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Od cykorii odkrój dolną część i rozprosz wszystkie listki. Umyj je dokładnie. Jabłka przetnij na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.
Jabłka i cykorię zanurz na chwilę w zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie, aby nie ciemniały. - Orzechy podpiecz na patelni, ostudź i pokrusz.
- Ser pokrój w paseczki.
- Przygotuj sos: wymieszaj sok z cytryny z solą i cukrem, dolej oliwy i zmiksuj, na koniec dodaj posiekane chili i natkę pietruszki, wymieszaj.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, polej sosem i niezwłocznie podawaj.