Sałatka z brokułów, mango i orzechów [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Adela Mątwa
salatka-z-brokulow-mango-i-orzechow-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z brokułów zyskuje na smaku gdy warzywa skojarzy się z owocami i orzechami.
łatwy
0 min
4

Zobacz przepis na sałatkę z brokułów, mango i orzechów. Taka sałatka z brokułami ugotowanymi al dente i aromatycznym mango to prawdziwy przysmak z nutą orientu. Sekret smaku sałatki tkwi w idealnie ugotowanych brokułach, które nie mogą rozpadać się po nabiciu na widelec, ale i nie powinny być zbyt twarde. Pod przepisem znajdziesz porady, jak ugotować brokuły al dente.

Jak gotować brokuły? Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny oraz kilka łyżek mleka, które zabije nieprzyjemny zapach. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem sałatki. Brokuły gotujemy al dente, po wyjęciu z wody powinny być lekko twardawe, chrupiące.

SKŁADNIKI

  • Sałatka:
  • 1 brokuł
  • 1 mango
  • 1 czerwona cebula
  • Dressing:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2–3 łyżeczki octu winnego
  • zioła do sałatek
  • sól i pieprz do smaku
  • Orzechy:
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 miski pokruszonych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z brokułu odciąć różyczki, ugotować na parze al dente. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Odcedzić i włożyć do dużego naczynia. Pozostawić do wystudzenia.
  • Cebulę posiekać i dodać do brokułu. Mango obrać i pokroić na kawałki. Dodać do brokułu i cebuli.
  • Sałatkę polać dressingiem.
  • Cukier i pieprz cayenne wymieszać na małej patelni, dodać orzechy i smażyć, stale mieszając.
  • Wystudzić, posypać sałatkę tuż przed podaniem.
Adela Mątwa