Sałatka z brokułów, mango i orzechów [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Zobacz przepis na sałatkę z brokułów, mango i orzechów. Taka sałatka z brokułami ugotowanymi al dente i aromatycznym mango to prawdziwy przysmak z nutą orientu. Sekret smaku sałatki tkwi w idealnie ugotowanych brokułach, które nie mogą rozpadać się po nabiciu na widelec, ale i nie powinny być zbyt twarde. Pod przepisem znajdziesz porady, jak ugotować brokuły al dente.
Jak gotować brokuły? Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny oraz kilka łyżek mleka, które zabije nieprzyjemny zapach. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem sałatki. Brokuły gotujemy al dente, po wyjęciu z wody powinny być lekko twardawe, chrupiące.
SKŁADNIKI
- Sałatka:
- 1 brokuł
- 1 mango
- 1 czerwona cebula
- Dressing:
- 2 łyżeczki oliwy
- 2–3 łyżeczki octu winnego
- zioła do sałatek
- sól i pieprz do smaku
- Orzechy:
- 4 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 miski pokruszonych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z brokułu odciąć różyczki, ugotować na parze al dente. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Odcedzić i włożyć do dużego naczynia. Pozostawić do wystudzenia.
- Cebulę posiekać i dodać do brokułu. Mango obrać i pokroić na kawałki. Dodać do brokułu i cebuli.
- Sałatkę polać dressingiem.
- Cukier i pieprz cayenne wymieszać na małej patelni, dodać orzechy i smażyć, stale mieszając.
- Wystudzić, posypać sałatkę tuż przed podaniem.