Sałatka z brokułem i migdałami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Brokuły są delikatniejsze, niż kalafior i nie tuczą, bo w 100 gramach warzywa jest tylko 27 kcal. Najwięcej substancji odżywczych zachowują brokuły gotowane na parze. Wypróbuj przepis na sałatkę z brokułem i migdałami.
SKŁADNIKI
- duży brokuł
- 15 dag sera feta
- garść płatków migdałowych
- 5 łyżek oliwy
- kropla octu balsamico
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki migdałowe upraż na patelni.
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze (musi być jędrny).
- Fetę pokrój w kostkę.
- Oliwę rozetrzyj z octem, musztardą i miodem, dodaj wyciśnięty czosnek i dobrze wymieszaj.
- W salaterce delikatnie wymieszaj brokuły i fetę, polej sosem i posyp płatkami migdałowymi.