Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatkę szpinakowa z migdałami i pomarańczą to doskonały pomysł na dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Lekka i wytrawna, o orzeźwiającym smaku i na dodatek pełna witamin.
Surowy szpinak ma dość neutralny smak, zwłaszcza młode listki szpinaku baby, dlatego warto do sałatki z nich dodać składniki o bardziej zdecydowanym smaku, które ożywią kompozycję. Idealnie pasują cytrusy, słone sery, a także ziarna i orzechy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 2 pomarańcze
- 15 dag sera feta
- 4 łyżki migdałów
- 1 łyżka żurawiny
- olej rzepakowy
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz kolorowy ziarnisty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu.
- Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku.
- Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.
- Sos: zdrugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.