Sałatka szparagowa z chorizo - szparagi w wersji na ostro
2020-06-10

łatwy
25 min
4
Sałatka szparagowa z chorizo to propozycja dla amatorów pikantnych smaków. Ostra kiełbasa chorizo równoważy delikatny, lekko mdły smak szparagów; wyrazistości sałatce dodaje też parmezan.
SKŁADNIKI
- ½ kg szparagów
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 100 g kiełbasy chorizo
- szalotka
- Sos winegret:
- łyżka parmezanu w płatkach
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końce, gotuj 5-8 minut w wodzie z solą i cukrem.
- Odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz. Pokrój na kawałki.
- Chorizo pokrój na cienkie plastry, lekko podsmaż. Oliwki przekrój na pół. Szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Ocet wymieszaj z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą.
- Szparagi, oliwki i chorizo ułóż na półmisku, dodaj szalotkę, skrop sosem winegret i posyp płatkami parmezanu.