Sałatka szparagowa z chorizo - szparagi w wersji na ostro

2020-06-10
Sałatka szparagowa z chorizo - szparagi w wersji na ostro
Autor: Shutterstock Sałatka szparagowa z chorizo jest wyrazista i pikantna.
łatwy
25 min
4

Sałatka szparagowa z chorizo to propozycja dla amatorów pikantnych smaków. Ostra kiełbasa chorizo równoważy delikatny, lekko mdły smak szparagów; wyrazistości sałatce dodaje też parmezan.

SKŁADNIKI

  • ½ kg szparagów
  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • szalotka
  • Sos winegret:
  • łyżka parmezanu w płatkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końce, gotuj 5-8 minut w wodzie z solą i cukrem.
  • Odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz. Pokrój na kawałki.
  • Chorizo pokrój na cienkie plastry, lekko podsmaż. Oliwki przekrój na pół. Szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  • Ocet wymieszaj z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą.
  • Szparagi, oliwki i chorizo ułóż na półmisku, dodaj szalotkę, skrop sosem winegret i posyp płatkami parmezanu.