Sałatka „Pod wódeczkę”
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałatka „Pod wódeczkę” to barwna kompozycja kilku rodzajów nasion strączkowych skąpanych w czosnkowym winegrecie. Świeżości dodają jej zioła. Pożywna, doskonała jako podkład „pod wódeczkę”, , jeśli ją podać z kawałkiem pełnoziarnistej bagietki, świetnie sprawdza się także w roli samodzielnego dania na zimno. Pikantna sałatka bankietowa smakuje nie tylko na imprezie, ale także po niej.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli Canellini
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka fasoli Red Kidney
- 1 puszka fasoli czarnej
- 1 puszka ciecierzycy
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 6 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 6 cebulek dymek
- 2 czubate łyżki natki pietruszki (posiekanej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z oliwy, octu, cukru i soli oraz przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos vinegrette.
- Fasole połączyć z pokrojonym w kostkę serem, cebulą, pomidorami i pozostałą natką pietruszki.
- Fasolę i ciecierzycę odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski.
- Cebulę dymkę drobno posiekać.
- Dymkę i natkę pietruszki dodać do fasoli.
- Dodać dresing, delikatnie wymieszać.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.