Sałatka owocowa z arbuzem i oliwkami: przepis na pyszną i efektowną sałatkę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Sałatki owocowe najlepiej smakują latem, kiedy możemy przygotować je ze świeżych owoców. Tym razem proponujemy sałatkę podawaną w połówce arbuza z oliwkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak, uzyskany dzięki limonkowo-miętowemu sosowi, wyborny.
SKŁADNIKI
- arbuz
 - truskawki
 - kiwi
 - winogrona
 - nektarynki
 - czarne oliwki
 - SOS:
 - sok z limonki
 - garść listków mięty
 - łyżka cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarne oliwki i winogrona myjemy. Pozostawiamy w całości.
 - Pozostałe owoce myjemy i kroimy w kostkę.
 - Arbuza kroimy na pół, wydrążamy. Z wydrążonego miąższu wydłubujemy pestki. A w skórce za pomocą noża robimy trójkątne wcięcia.
 - Wszystkie owoce mieszamy ze sobą i umieszczamy w połówce arbuza.
 - Sok z limonki, miętę i cukier umieszczamy w blenderze. Miksujemy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.