Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto

Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto
Autor: Shutterstock.com Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nie ma łatwiejszego dania na ciepłe dni, niż sałatka z makaronu. Do wcześniej ugotowanego makaronu można dodać praktycznie wszystko. W sezonie na truskawki wypróbuj połączenia świeżych owoców i bazylii. Aromat i smak bazylii podkreślają słodycz truskawek.

Jak zrobić sałatkę makaronową z truskawkami?

  • Zacznij od ugotowania i przestudzenia makaronu. Do sałatek warto makaron gotować 1 minutę krócej. Dlaczego? Ugotowany makaron w połączeniu z innymi składnikami będzie nadal chłonął wilgoć i rozmiękał. 
  • Do sałatek najlepszy jest makaron o krótkiej formie. Wybierz penne (pióra), fusilli (świderki) lub radiatori (kaloryferki). Możesz także wykorzystać inne krótkie makarony. 
  • Pozostałe składniki pokrój na kawałki nie większe od makaronu. Najlepiej wielkości małego kęsa. 
  • Głównym nośnikiem smaku jest sos. Zadbaj, aby był wyrazisty. Odpowiednio słony i smaczny. 
  • Na koniec wszystko wymieszaj i gotowe. 
  • Sałatkę możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce. Jest wtedy nawet lepsza!

SKŁADNIKI

  • Na sałatkę makaronową z truskawkami:
  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g truskawek
  • 150 g sera twarogu
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • Na pesto do sałatki:
  • 2 garści liści bazylii
  • 2 łyżki nasion słonecznika łuskanych
  • 75 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
  • Truskawki pozbaw szypułek. Małe pozostaw w całości, Większe pokrój.
  • Twaróg pokrój w kostkę. Jeśli lubisz bardziej wyrafinowane smaki użyj twarogu wędzonego lub sera feta.
  • Liście bazylii zmiksuj ze słonecznikiem, olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Makaron wymieszaj z bazyliowym pesto. Dodaj truskawki, twaróg i oliwki. Lekko wymieszaj. Podawaj schłodzone.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej