Sałatka makaronowa z truskawkami i bazyliowym pesto
2021-06-04
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nie ma łatwiejszego dania na ciepłe dni, niż sałatka z makaronu. Do wcześniej ugotowanego makaronu można dodać praktycznie wszystko. W sezonie na truskawki wypróbuj połączenia świeżych owoców i bazylii. Aromat i smak bazylii podkreślają słodycz truskawek.
Jak zrobić sałatkę makaronową z truskawkami?
- Zacznij od ugotowania i przestudzenia makaronu. Do sałatek warto makaron gotować 1 minutę krócej. Dlaczego? Ugotowany makaron w połączeniu z innymi składnikami będzie nadal chłonął wilgoć i rozmiękał.
- Do sałatek najlepszy jest makaron o krótkiej formie. Wybierz penne (pióra), fusilli (świderki) lub radiatori (kaloryferki). Możesz także wykorzystać inne krótkie makarony.
- Pozostałe składniki pokrój na kawałki nie większe od makaronu. Najlepiej wielkości małego kęsa.
- Głównym nośnikiem smaku jest sos. Zadbaj, aby był wyrazisty. Odpowiednio słony i smaczny.
- Na koniec wszystko wymieszaj i gotowe.
- Sałatkę możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce. Jest wtedy nawet lepsza!
SKŁADNIKI
- Na sałatkę makaronową z truskawkami:
- 300 g makaronu świderki
- 300 g truskawek
- 150 g sera twarogu
- 2 łyżki oliwek czarnych
- Na pesto do sałatki:
- 2 garści liści bazylii
- 2 łyżki nasion słonecznika łuskanych
- 75 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
- Truskawki pozbaw szypułek. Małe pozostaw w całości, Większe pokrój.
- Twaróg pokrój w kostkę. Jeśli lubisz bardziej wyrafinowane smaki użyj twarogu wędzonego lub sera feta.
- Liście bazylii zmiksuj ze słonecznikiem, olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Makaron wymieszaj z bazyliowym pesto. Dodaj truskawki, twaróg i oliwki. Lekko wymieszaj. Podawaj schłodzone.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?