Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem
2021-03-29
łatwy
220 min
4
Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem to świetne połączenie słodkokwaśnego smaku gruszek, wyrazistego tuńczyka i delikatnego ryżu. Smakuje świetnie, jest łatwa do przygotowania i można ją zabrać w pudełeczku do pracy lub szkoły.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 3 gruszki z zalewy octowej
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem.
- Gruszki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać ryż z tuńczykiem i gruszkami. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość wymieszać.