Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

2020-08-19
Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
220 min
4

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem to świetne połączenie słodkokwaśnego smaku gruszek, wyrazistego tuńczyka i delikatnego ryżu. Smakuje świetnie, jest łatwa do przygotowania i można ją zabrać w pudełeczku do pracy lub szkoły.

Składniki

1 szklanka ugotowanego ryżu

3 gruszki z zalewy octowej

1 puszka tuńczyka w oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem.

Gruszki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wymieszać ryż z tuńczykiem i gruszkami. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość wymieszać.