Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
220 min
4

Sałatka gruszkowa z tuńczykiem i ryżem to świetne połączenie słodkokwaśnego smaku gruszek, wyrazistego tuńczyka i delikatnego ryżu. Smakuje świetnie, jest łatwa do przygotowania i można ją zabrać w pudełeczku do pracy lub szkoły.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 3 gruszki z zalewy octowej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuńczyka odsączyć z oleju i rozdrobnić widelcem.
  • Gruszki pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Wymieszać ryż z tuńczykiem i gruszkami. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do sałatki. Całość wymieszać.