Sałatka brazylijska - kremowa, orzeźwiająca i pełna witamin

Sałatka brazylijska - kremowa, orzeźwiająca i pełna witamin
Autor: Shutterstock Sałatka brazylijska to proste, niedrogie danie o urzekającym smaku.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sałatka brazylijska jest kremowa dzięki dodatkowi sosu majonezowego i jaj na twardo, ale nie mdła, bo charakteru dodają jej seler naciowy i ananas. Sycąca dzięki dodatkowi szynki, sprawdzi się na lunch, kolację i przyjęcie.

SKŁADNIKI

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 jajka
  • 110 g szynki
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki ananasa (5 plastrów)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
  • Szynkę pokroić w kostkę.
  • Ananasa odsączyć z syropu i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, można też przelać ja wrzątkiem na sitku, by pozbyć się posmaku puszki.
  • Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  • Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać drobno.
  • Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym), doprawić solą i pieprzem. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski, dodać sos, wymieszać.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej