Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to pomysł na wykwintną przystawkę na letnie i jesienne przyjęcia. Warto wykorzystać sezon na te smaczne grzyby i przygotowywać je jak najczęściej. Zimą można użyć kurek mrożonych, nie będą jednak tak jędrne, jak te świeżo zbierane.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 główki rzymskiej sałaty
- 0,5 główki sałaty karbowanej, fioletowej
- 8 pomidorów koktajlowych
- 0,5 cebuli białej
- 0,5 cebuli czerwonej
- 0,5 kg kurek
- garść orzechów włoskich
- 3 kromki chleba tostowego
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałaty porwij na nieduże kawałki, cebule pokrój w półplasterki i wymieszaj z sałatą.
- Kurki oczyść, opłukaj i podsmaż na maśle, a kiedy zmiękną wrzuć do nich pokrojone pomidory.
- Chwilę smażyć, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.
- Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem.
- Kiedy kurki z pomidorami i orzechy wystygną wymieszaj je z sałatami z cebulą. Polej sosem.
- Z pokrojonego w kostkę chleba zrób grzanki, podsmażając go na suchej patelni. Dodaj je do sałatki.