Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

Dariusz Chrabalowski
Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
Autor: Shutterstock Modra kapusta to znakomity dodatek do mięs - schabowych czy rolady śląskiej
łatwy
30 min
4

Modra kapusta to jedna z pereł kuchni śląskiej, uwielbiana w tym regionie. To także idealny dodatek nie tylko do popularnej na Śląsku rolady - pasuje także doskonale do pieczonej kaczki  lub gęsi oraz do schabowego. Czy umiesz przyrządzić klasyczną modrą kapustę? Jeśli  nie - koniecznie sprawdź nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • główka czerwonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • ocet winny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć i poszatkować.
  • Zalać trzema szklankami osolonej wody. Gotować z zielem i liściem laurowym do uzyskania konsystencji półmiękkiej.
  • Gdy kapusta będzie półmiękka, odcedzić. Dodać łyżeczkę octu (lub więcej - według smaku). Pokroić surową cebulę i dodać do kapusty.
  • Osobno podsmażyć boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Wraz z wytworzonym tłuszczem dodać go do kapusty.
  • Dodać także pieprz, niewielką dawkę soli i ocet. Wszystko ponownie dobrze wymieszać.
  • Jeszcze raz podgrzać, ale krótko - bez doprowadzania do ponownego wrzenia. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Dariusz Chrabalowski