Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

2024-09-11
Dariusz Chrabalowski
Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
Autor: Shutterstock Modra kapusta to znakomity dodatek do mięs - schabowych czy rolady śląskiej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Modra kapusta to prawdziwa perła kuchni śląskiej, ceniona i uwielbiana nie tylko w tym regionie. Stanowi idealny dodatek nie tylko do tradycyjnej rolady śląskiej, ale także świetnie komponuje się z pieczoną kaczką, gęsią czy schabowym. Nie wiesz, jak przygotować klasyczną modrą kapustę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Czerwona kapusta na ciepło ma wiele zalet. Jest bogata w witaminę K oraz błonnik, wspiera więc odporność i zdrowie układu krążenia. Zawiera silne antyoksydanty, takie jak antocyjany, które mają właściwości przeciwzapalne. Podana na ciepło staje się bardziej delikatna i aromatyczna, idealnie pasując do mięs, takich jak kaczka, gęś czy schab. Jest sycąca, wspomaga trawienie i świetnie urozmaica codzienne posiłki.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i sprawdź, jakie surówki możesz przygotować z czerwonej kapusty

SKŁADNIKI

  • główka czerwonej kapusty
  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • ocet winny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć i poszatkować.
  • Zalać trzema szklankami osolonej wody. Gotować z zielem i liściem laurowym do uzyskania konsystencji półmiękkiej.
  • Gdy kapusta będzie półmiękka, odcedzić. Dodać łyżeczkę octu (lub więcej - według smaku). Pokroić surową cebulę i dodać do kapusty.
  • Osobno podsmażyć boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Wraz z wytworzonym tłuszczem dodać go do kapusty.
  • Dodać także pieprz, niewielką dawkę soli i ocet. Wszystko ponownie dobrze wymieszać.
  • Jeszcze raz podgrzać, ale krótko - bez doprowadzania do ponownego wrzenia. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Dariusz Chrabalowski