Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej
2023-11-28
łatwy
30 min
4
Modra kapusta to jedna z pereł kuchni śląskiej, uwielbiana w tym regionie. To także idealny dodatek nie tylko do popularnej na Śląsku rolady - pasuje także doskonale do pieczonej kaczki lub gęsi oraz do schabowego. Czy umiesz przyrządzić klasyczną modrą kapustę? Jeśli nie - koniecznie sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- główka czerwonej kapusty
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ocet winny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć i poszatkować.
- Zalać trzema szklankami osolonej wody. Gotować z zielem i liściem laurowym do uzyskania konsystencji półmiękkiej.
- Gdy kapusta będzie półmiękka, odcedzić. Dodać łyżeczkę octu (lub więcej - według smaku). Pokroić surową cebulę i dodać do kapusty.
- Osobno podsmażyć boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Wraz z wytworzonym tłuszczem dodać go do kapusty.
- Dodać także pieprz, niewielką dawkę soli i ocet. Wszystko ponownie dobrze wymieszać.
- Jeszcze raz podgrzać, ale krótko - bez doprowadzania do ponownego wrzenia.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, jakie surówki możesz przygotować z czerwonej kapusty