Marokańska sałatka z soczewicy, marchewki i jarmużu. Sycąca dawka zdrowia

Marokańska sałatka z soczewicy, marchewki i jarmużu. Sycąca dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Marokańska sałatka z zielonej soczewicy z dodatkiem innych zdrowych warzyw to idealne danie na lunch lub kolację
łatwy
25 min
4

Marokańska sałatka z soczewicy, marchewki i jarmużu, to przesmaczna dawka zdrowych składników. Roślinnego białka z soczewicy, karotenu z marchewki, antyoksydantów z jarmużu oraz aromatycznych przyprawa z sosu.  Sałatka doskonale smakuje także na drugi dzień.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki gotowanej zielonej soczewicy (1 szklanka suchej, ugotowanej samodzielnie )
  • 2 szklanki marchwi (startej lub pokrojonej w kostkę)
  • 2 szklanki posiekanego jarmużu
  • 3 łodygi selera pokrojone w kostkę
  • ½ średniej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • ½ szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej
  • ½ szklanki prażonych orzechów włoskich/pestek dyni/pestek słonecznika - do wyboru
  • ⅓ szklanki oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
  • Dressing
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz ugotowaną soczewicę, posiekaną marchewkę i jarmuż, czerwoną cebulę, seler, miętę, rodzynki i orzechy lub nasiona w dużej misce.
  • Połącz składniki sosu w słoiku, zakręć go i ubij sos przez potrząsanie słoikiem, aby składniki sosu dobrze się połączyły.
  • Sosem polej sałatkę i wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj więcej soku z cytryny
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na sałatki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej