Marokańska sałatka z soczewicy, marchewki i jarmużu. Sycąca dawka zdrowia
2022-11-28
łatwy
25 min
4
Marokańska sałatka z soczewicy, marchewki i jarmużu, to przesmaczna dawka zdrowych składników. Roślinnego białka z soczewicy, karotenu z marchewki, antyoksydantów z jarmużu oraz aromatycznych przyprawa z sosu. Sałatka doskonale smakuje także na drugi dzień.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki gotowanej zielonej soczewicy (1 szklanka suchej, ugotowanej samodzielnie )
- 2 szklanki marchwi (startej lub pokrojonej w kostkę)
- 2 szklanki posiekanego jarmużu
- 3 łodygi selera pokrojone w kostkę
- ½ średniej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- ½ szklanki świeżych liści mięty, posiekanych
- ½ szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej
- ½ szklanki prażonych orzechów włoskich/pestek dyni/pestek słonecznika - do wyboru
- ⅓ szklanki oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki (opcjonalnie)
- Dressing
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- ¾ łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połącz ugotowaną soczewicę, posiekaną marchewkę i jarmuż, czerwoną cebulę, seler, miętę, rodzynki i orzechy lub nasiona w dużej misce.
- Połącz składniki sosu w słoiku, zakręć go i ubij sos przez potrząsanie słoikiem, aby składniki sosu dobrze się połączyły.
- Sosem polej sałatkę i wymieszaj. W razie potrzeby spróbuj i dodaj więcej soku z cytryny
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na sałatki