Lekka sałatka z młodego szpinaku z selerem naciowym i winogronami
2021-05-27
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lubię takie sałatki, gdzie warzywną rześkość smaku przełamuje słodycz owoców. Taka jest i ta propozycja: świeże listki - lekko cierpkawe młodego szpinaku i orzechowo-ostre rukoli połączone ze słodkimi winogronami, soczystym granatem i odrobiną miodu.
SKŁADNIKI
- 2 garście młodego szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 garść różowych winogron
- 1-2 łyżki nasion granatu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak i rukolę umyć i osuszyć, włożyć do miseczki.
- Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego i przepołowione winogrona.
- Sałatkę posypać ziarnami granatu, skropić sosem przygotowanym z 1 łyżeczki miodu i 2 łyżek soku z cytryny.