Lekka sałatka z młodego szpinaku z selerem naciowym i winogronami

Sałatka ze szpinakiem i winogronami
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinakiem i winogronami harmonijnie łączy warzywne i owocowe aromaty.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lubię takie sałatki, gdzie warzywną rześkość smaku przełamuje słodycz owoców. Taka jest i ta propozycja: świeże listki - lekko cierpkawe młodego szpinaku i orzechowo-ostre rukoli połączone ze słodkimi winogronami, soczystym granatem i odrobiną miodu.

SKŁADNIKI

  • 2 garście młodego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 garść różowych winogron
  • 1-2 łyżki nasion granatu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak i rukolę umyć i osuszyć, włożyć do miseczki.
  • Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego i przepołowione winogrona.
  • Sałatkę posypać ziarnami granatu, skropić sosem przygotowanym z 1 łyżeczki miodu i 2 łyżek soku z cytryny.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej