Lekka sałatka z młodego szpinaku z selerem naciowym i winogronami

Sałatka ze szpinakiem i winogronami
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinakiem i winogronami harmonijnie łączy warzywne i owocowe aromaty.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Lubię takie sałatki, gdzie warzywną rześkość smaku przełamuje słodycz owoców. Taka jest i ta propozycja: świeże listki - lekko cierpkawe młodego szpinaku i orzechowo-ostre rukoli połączone ze słodkimi winogronami, soczystym granatem i odrobiną miodu.

SKŁADNIKI

  • 2 garście młodego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 garść różowych winogron
  • 1-2 łyżki nasion granatu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak i rukolę umyć i osuszyć, włożyć do miseczki.
  • Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego i przepołowione winogrona.
  • Sałatkę posypać ziarnami granatu, skropić sosem przygotowanym z 1 łyżeczki miodu i 2 łyżek soku z cytryny.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej