Kapitalna sałatka z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki: zdrowa porcja na pokrzepienie

Kapitalna sałatka z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki: zdrowa porcja na pokrzepienie
Autor: Shutterstock W tej sałatce jest więcej kwasu foliowego niż w jednej kapsułce suplementu
łatwy
30 min
4

Kapitalna sałatka z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki to zdrowa porcja substancji na pokrzepienie naszego organizmu. Do tego pyszna. Tylko trzy składniki, a dostarczą organizmowi niezbędnych składników wspomagających funkcje życiowe. Cieciorka - bogata w białka - jest także skarbnicą kwasu foliowego. Otulona serem feta lub innym solankowym twarogiem tłustym jest pyszną przekąską. Do tego natka pietruszki skarbnica żelaza, kwasu foliowego, beta-karotenu i witaminy C. Częstujcie się na zdrowie!

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 puszki gotowanej ciecierzycy 
  • 200 g sera feta tłusty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cieciorkę odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć.
  • Ser feta pokroić w kostkę wielkości ziaren ciecierzycy. 
  • Natkę pietruszki pokroić. Łodyżki drobno posiekać, listki kroić grubo. 
  • W misce wymieszać ciecierzycę z serem feta, tak aby tłusty ser częściowo się rozpadł i pokrył ziarenka cieciorki. 
  • Dodać oliwę, sok z cytryny, natkę pietruszki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać. 
  • Podawać od razu.