Kapitalna sałatka z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki: zdrowa porcja na pokrzepienie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kapitalna sałatka z ciecierzycy, sera feta i natki pietruszki to zdrowa porcja substancji na pokrzepienie naszego organizmu. Do tego pyszna. Tylko trzy składniki, a dostarczą organizmowi niezbędnych składników wspomagających funkcje życiowe. Cieciorka - bogata w białka - jest także skarbnicą kwasu foliowego. Otulona serem feta lub innym solankowym twarogiem tłustym jest pyszną przekąską. Do tego natka pietruszki skarbnica żelaza, kwasu foliowego, beta-karotenu i witaminy C. Częstujcie się na zdrowie!
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 puszki gotowanej ciecierzycy
- 200 g sera feta tłusty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cieciorkę odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć.
- Ser feta pokroić w kostkę wielkości ziaren ciecierzycy.
- Natkę pietruszki pokroić. Łodyżki drobno posiekać, listki kroić grubo.
- W misce wymieszać ciecierzycę z serem feta, tak aby tłusty ser częściowo się rozpadł i pokrył ziarenka cieciorki.
- Dodać oliwę, sok z cytryny, natkę pietruszki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać.
- Podawać od razu.