Zielone szparagi w koszulkach z łososia
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Zarówno szparagi, jak i łosoś to produkty z kulinarnej górnej półki. Doskonale do siebie pasują i nadają się świetnie jako bazowe produkty pokazowych dań na wszelkie towarzyskie imprezy. Przedstawiamy przepis na zielone szparagi w koszulkach z łososia. To łatwa do przyrządzenia, ale za to bardzo efektowna przekąska. Aby osiągnąć ładny efekt kolorystyczny, najlepiej użyć zielonych szparagów.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 200 g płatów wędzonego łososia
- 2 opakowania kremowego twarożku z chrzanem
- sól, cukier
- świeżo zmielony pieprz
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce. Gotować 5-6 minut w wodzie z solą i cukrem, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i osączyć. Ostudzić.
- Płaty wędzonego łososia smarować dość grubo twarożkiem, zawijać w nie po 2-3 pędy szparagów, tak by szparagi wystawały poza krawędzie plastrów łososia.
- Ułożyć na półmisku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
- Cytryny dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Cząstkami cytryny udekorować półmisek.