Zielone szparagi w koszulkach z łososia

2021-03-29
Zielone szparagi w koszulkach z łososia
Autor: Shutterstock Zielone szparagi w koszulkach z łososia to elegancka i wykwintna przystawka.
łatwy
15 min
4

Zarówno szparagi, jak i łosoś to produkty z kulinarnej górnej półki. Doskonale do siebie pasują i nadają się świetnie jako bazowe produkty pokazowych dań na wszelkie towarzyskie imprezy. Przedstawiamy przepis na zielone szparagi w koszulkach z łososia. To łatwa do przyrządzenia, ale za to bardzo efektowna przekąska. Aby osiągnąć ładny efekt kolorystyczny, najlepiej użyć zielonych szparagów.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 200 g płatów wędzonego łososia
  • 2 opakowania kremowego twarożku z chrzanem
  • sól, cukier
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce. Gotować 5-6 minut w wodzie z solą i cukrem, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i osączyć. Ostudzić.
  • Płaty wędzonego łososia smarować dość grubo twarożkiem, zawijać w nie po 2-3 pędy szparagów, tak by szparagi wystawały poza krawędzie plastrów łososia.
  • Ułożyć na półmisku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
  • Cytryny dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Cząstkami cytryny udekorować półmisek.
Redakcja
więcej