Zapiekanka dworcowa
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierwotnie serwowany w formie podłużnej bułki z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonym serem. Dziś ten rodzaj kanapki przygotowuje się głównie z pieczarkami (również z wędliną) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami.
SKŁADNIKI
- 2 półbagietki
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 250 g żółtego sera (na przykład goudy)
- sól, pieprz
- keczup
- szczypiorek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
- Na patelni stopić masło i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut – aż soki, które puszczą, wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
- Bułki przekroić wzdłuż na pół, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8–10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zrobi się chrupiące. Przed podaniem polać keczupem i posypać szczypiorkiem.
- Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"