Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut

Wrap z tuńczykiem
Autor: Shutterstock Wrap z tuńczykiem na sałacie.
łatwy
25 min
4

Nietypowy wrap, bo podany na liściu sałaty, a nie placku kukurydzianym, nie tylko dobrze smakuje. Zawiera całe mnóstwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Na przygotowanie tego szybkiego dania wystarczy 20 minut.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby świeżej
  • 1 drobno posiekany seler naciowy - 1 łodyga
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • feta
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli zdecydowaliście się na świeżą kukurydzę, która ma więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tej z puszki, ugotuj ją. Do wrzącej osolonej wody, dodaj szczyptę cukru i kukurydzę. Po 10 minutach kukurydzę wyjmij ostudź zimną wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem.
  • Ugotuj i ostudź zielony groszek.
  • Ziarna z kukurydzy wrzuć do miski - wystarczy je ściąć nożem. Dodaj groszek, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego selera naciowego, pomidora, szczypiorek i pietruszkę, pokruszoną fetę. Przypraw majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Tak przygotowaną mieszankę podaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Pysznie smakuje ze schłodzonym białym winem.