Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Nietypowy wrap, bo podany na liściu sałaty, a nie placku kukurydzianym, nie tylko dobrze smakuje. Zawiera całe mnóstwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Na przygotowanie tego szybkiego dania wystarczy 20 minut.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby świeżej
- 1 drobno posiekany seler naciowy - 1 łodyga
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki majonezu
- feta
- 1 szklanka zielonego groszku
- sól, pieprz, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli zdecydowaliście się na świeżą kukurydzę, która ma więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tej z puszki, ugotuj ją. Do wrzącej osolonej wody, dodaj szczyptę cukru i kukurydzę. Po 10 minutach kukurydzę wyjmij ostudź zimną wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem.
- Ugotuj i ostudź zielony groszek.
- Ziarna z kukurydzy wrzuć do miski - wystarczy je ściąć nożem. Dodaj groszek, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego selera naciowego, pomidora, szczypiorek i pietruszkę, pokruszoną fetę. Przypraw majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowaną mieszankę podaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Pysznie smakuje ze schłodzonym białym winem.