Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut

2020-10-19
Wrap z tuńczykiem
Autor: Shutterstock Wrap z tuńczykiem na sałacie.
łatwy
25 min
4

Nietypowy wrap, bo podany na liściu sałaty, a nie placku kukurydzianym, nie tylko dobrze smakuje. Zawiera całe mnóstwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Na przygotowanie tego szybkiego dania wystarczy 20 minut.

Składniki

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 główka sałaty masłowej

1 puszka kukurydzy lub 2 kolby świeżej

1 drobno posiekany seler naciowy - 1 łodyga

3 łyżki posiekanego szczypiorku

1 pomidor pokrojony w kostkę

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z połówki cytryny

3 łyżki majonezu

feta

1 szklanka zielonego groszku

sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jeśli zdecydowaliście się na świeżą kukurydzę, która ma więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tej z puszki, ugotuj ją. Do wrzącej osolonej wody, dodaj szczyptę cukru i kukurydzę. Po 10 minutach kukurydzę wyjmij ostudź zimną wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem.

Ugotuj i ostudź zielony groszek.

Ziarna z kukurydzy wrzuć do miski - wystarczy je ściąć nożem. Dodaj groszek, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego selera naciowego, pomidora, szczypiorek i pietruszkę, pokruszoną fetę. Przypraw majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

Tak przygotowaną mieszankę podaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Pysznie smakuje ze schłodzonym białym winem.