Wrap z tuńczykiem - pyszne danie w 20 minut
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Nietypowy wrap, bo podany na liściu sałaty, a nie placku kukurydzianym, nie tylko dobrze smakuje. Zawiera całe mnóstwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Na przygotowanie tego szybkiego dania wystarczy 20 minut.
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 1 główka sałaty masłowej
 - 1 puszka kukurydzy lub 2 kolby świeżej
 - 1 drobno posiekany seler naciowy - 1 łodyga
 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
 - 1 pomidor pokrojony w kostkę
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 - sok z połówki cytryny
 - 3 łyżki majonezu
 - feta
 - 1 szklanka zielonego groszku
 - sól, pieprz, szczypta cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli zdecydowaliście się na świeżą kukurydzę, która ma więcej przeciwutleniaczy w porównaniu do tej z puszki, ugotuj ją. Do wrzącej osolonej wody, dodaj szczyptę cukru i kukurydzę. Po 10 minutach kukurydzę wyjmij ostudź zimną wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem.
 - Ugotuj i ostudź zielony groszek.
 - Ziarna z kukurydzy wrzuć do miski - wystarczy je ściąć nożem. Dodaj groszek, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego selera naciowego, pomidora, szczypiorek i pietruszkę, pokruszoną fetę. Przypraw majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
 - Tak przygotowaną mieszankę podaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Pysznie smakuje ze schłodzonym białym winem.