Wiejski sos z pieczonego czosnku i maślanki
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Sos z pieczonego czosnku i maślanki jest niesamowicie aromatyczny, a jednocześnie lekki. Znakomicie sprawdzi się jako sos sałatkowy lub dip do warzyw lub krakersów. Znakomicie podkreśla też smak grillowanych mięs.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 szklanka maślanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Po ok. 45 minutach powinien być już miękki.
- Czosnek wyjąć, a gdy nieco przestygnie miękki miąższ wycisnąć do miseczki. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i utrzeć na gładką masę.
- Do gładkiej masy dodawać po trochu maślankę i cały czas mieszać. Schłodzić przed podaniem.