Wegetariański pasztet z włoszczyzny z rosołu i soczewicy: łatwy przepis Pauliny Młynarskiej

Wegetariański pasztet z włoszczyzny z rosołu i soczewicy: łatwy przepis Pauliny Młynarskiej
Autor: Shutterstock Paulina Młynarska poleca ten łatwy przepis na pyszny pasztet wegetariański
łatwy
45 min
4

Paulina Młynaraska na swoim koncie Instagrama podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na pasztet wegetariański z rosołowej włoszczyzny i soczewicy. „Pasztet wegetariański to zawsze u mnie następstwo pomidorówki” - napisała dziennikarka i pisarka.  „Z wywaru zostaje rozgotowana włoszczyzna, dorzucam do niej ugotowaną soczewicę /.../ A potem robię sos: dżem z czarnej porzeczki, musztarda, czosnek. Albo ćwikłę z chrzanem. Spróbujcie! Pycha jest!” - zachęca joginka i influencerka. 

SKŁADNIKI

  • 1 włoszczyzny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, 1 por
  • 4 szklanki czerwonej soczewicy ugotowanej
  • 4-6 ziemniaków ugotowanych
  • 100 g masła klarowanego, stopionego i ostudzonego
  • 3 jaja surowe
  • 3 cebule starte na tarce
  • 4-6 łyżek kaszki kukurydzianej, suchej, niegotowanej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól i  pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotowane warzywa, soczewicę i ziemniaki rozdrobnić w blednerze.
  • Dodać stopione masło, surowe jajka, startą cebulę i przyprawy, ponownie zmiksować.
  • Na koniec dodać suchą kaszę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
  • Masę pasztetową przełożyć do posmarowanych masłem foremek. 
  • Piec w 180°C przez 1 godzinę.
  • Podawać z sosem cumberland (z porzeczki i chrzanu) lub chrzanem ze śmietaną
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej