Wegetariański pasztet z włoszczyzny z rosołu i soczewicy: łatwy przepis Pauliny Młynarskiej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Paulina Młynaraska na swoim koncie Instagrama podzieliła się ze swoimi fanami przepisem na pasztet wegetariański z rosołowej włoszczyzny i soczewicy. „Pasztet wegetariański to zawsze u mnie następstwo pomidorówki” - napisała dziennikarka i pisarka. „Z wywaru zostaje rozgotowana włoszczyzna, dorzucam do niej ugotowaną soczewicę /.../ A potem robię sos: dżem z czarnej porzeczki, musztarda, czosnek. Albo ćwikłę z chrzanem. Spróbujcie! Pycha jest!” - zachęca joginka i influencerka.
SKŁADNIKI
- 1 włoszczyzny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera, 1 por
- 4 szklanki czerwonej soczewicy ugotowanej
- 4-6 ziemniaków ugotowanych
- 100 g masła klarowanego, stopionego i ostudzonego
- 3 jaja surowe
- 3 cebule starte na tarce
- 4-6 łyżek kaszki kukurydzianej, suchej, niegotowanej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotowane warzywa, soczewicę i ziemniaki rozdrobnić w blednerze.
- Dodać stopione masło, surowe jajka, startą cebulę i przyprawy, ponownie zmiksować.
- Na koniec dodać suchą kaszę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
- Masę pasztetową przełożyć do posmarowanych masłem foremek.
- Piec w 180°C przez 1 godzinę.
- Podawać z sosem cumberland (z porzeczki i chrzanu) lub chrzanem ze śmietaną.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu