Wegańska ryba po grecku. Selerowa nibyryba w towarzystwie pysznego warzywnego sosu
2022-12-01
średni
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegańska ryba po grecku to przepis na wegańską wersję tradycyjnego wigilijnego dania. Oczywiście rybę zastępujemy selerem. Kroimy warzywo w kawałki przypominające kawałki ryby, dusimy w specjalnym wywarze z glonami i dodatkowo panierujemy w panierce z glonami. Dzięki temu zabiegowi seler rzeczywiście smakuje jak ryba. Warto podać tę potrawę na wegańską Wigilię.
SKŁADNIKI
- WYWAR DO GOTOWANIA SELERA:
- 1/2 kg selera
- 1 łyżka suszonych warzyw
- 1 łyżka „vegety" domowej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 arkusz glonów nori
- 1 opalona nad palnikiem cebula
- WARZYWA DO DUSZENIA:
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 20 g oleju
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 300 g przecieru pomidorowego
- PANIERKA DO SELERA:
- 3 płaty glonów nori
- 120 g mąki z ciecierzycy
- pieprz cytrynowy do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 250 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos grecki: cebulę i pora drobno szatkujemy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze.
- Wrzucamy warzywa do garnka i dodajemy pokrojonego selera oraz pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.
- Kiedy warzywa już całkowicie zmiękną, a woda odparuje, dodajemy przecier pomidorowy i chwilkę jeszcze dusimy,
- Nibyryba z selera: Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm grubości. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut.
- Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.
- Panierka do selera: Suche glony łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w malakserze na mąkę.
- Łączymy z pozostałymi składnikami panierki i mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Każdy plaster selera maczamy w cieście i smażymy na patelni. Podajemy razem z duszonymi warzywami.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?