Warzywny wieniec świąteczny

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Warzywny wieniec świąteczny
Autor: Dorota Kalita-Typa Wieniec warzywny - urocza i zdrową dekoracja na Boże Narodzenie
łatwy
60 min
4

Kolorowy wieniec warzywny to pomysł na wzbogacenie tradycyjnego świątecznego stołu o zdrowe warzywa. Jest prosty w wykonaniu, lekkostrawny i pięknie wygląda. Co ważne, można go przygotować razem z dziećmi. Wspólne gotowanie z pewnością przyniesie naszym pociechom wiele radości i apetytu na warzywa.

SKŁADNIKI

  • 300 g brukselki
  • 1 duży brokuł
  • Pęczek rzodkiewki
  • 200 g pomidorów koktajlowych lub daktylowych
  • 150 g jarmużu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Obraną brukselkę i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła ugotuj na parze lub ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

    Rzodkiewkę i pomidory umyj i osusz. Umyte liście jarmużu zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku a następnie zblanszuj w zimnej wodzie. 

    Każdy rodzaj warzyw umieść w osobnych naczyniach i przygotuj duży półmisek do ułożenia z nich wieńca. Na tym etapie pracy przyda się każda dodatkowa para małych rączek do stworzenia pysznej i zdrowej ozdoby świątecznego stołu.

    Jeśli pomocnicy są gotowi, można przystąpić do kolejnego etapu pracy. Liście jarmużu zwińcie w kształt koła, a na nich układajcie po różyczce brokuła, na zmianę z brukselką.

    Na wierzchu wieńca ułóżcie pomidorki i rzodkiewki. Wymienione składniki są bazą przepisu, możecie dodać również inne lubiane przez was warzywa. Dajcie upust swojej wyobraźni, a z pewnością tegoroczny stół świąteczny ozdobi kulinarne arcydzieło.

Dorota Kalita-Typa