Warzywny wieniec świąteczny
Kolorowy wieniec warzywny to pomysł na wzbogacenie tradycyjnego świątecznego stołu o zdrowe warzywa. Jest prosty w wykonaniu, lekkostrawny i pięknie wygląda. Co ważne, można go przygotować razem z dziećmi. Wspólne gotowanie z pewnością przyniesie naszym pociechom wiele radości i apetytu na warzywa.
SKŁADNIKI
- 300 g brukselki
- 1 duży brokuł
- Pęczek rzodkiewki
- 200 g pomidorów koktajlowych lub daktylowych
- 150 g jarmużu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Obraną brukselkę i podzielonego na mniejsze różyczki brokuła ugotuj na parze lub ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Rzodkiewkę i pomidory umyj i osusz. Umyte liście jarmużu zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku a następnie zblanszuj w zimnej wodzie.
Każdy rodzaj warzyw umieść w osobnych naczyniach i przygotuj duży półmisek do ułożenia z nich wieńca. Na tym etapie pracy przyda się każda dodatkowa para małych rączek do stworzenia pysznej i zdrowej ozdoby świątecznego stołu.
Jeśli pomocnicy są gotowi, można przystąpić do kolejnego etapu pracy. Liście jarmużu zwińcie w kształt koła, a na nich układajcie po różyczce brokuła, na zmianę z brukselką.
Na wierzchu wieńca ułóżcie pomidorki i rzodkiewki. Wymienione składniki są bazą przepisu, możecie dodać również inne lubiane przez was warzywa. Dajcie upust swojej wyobraźni, a z pewnością tegoroczny stół świąteczny ozdobi kulinarne arcydzieło.