Truskawkowe roladki w szynce
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Najbardziej lubimy truskawki słodkie i mocno dojrzałe, ale te jędrne i lekko kwaskowate warto łączyć ze składnikami o wytrawnym charakterze: serami, wędliną, ziołami, ostrymi przyprawami. Czasem nieoczywiste połączenia robią największe wrażenie...
SKŁADNIKI
- 30 dag małych truskawek
- 250 dag twarożku koziego
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (w sezonie może być świeży)
- świeżo mielony biały pieprz, sól
- 3-4 duże plastry szynki
- listki rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.
- Serek kozi wymieszać z niedźwiedzim czosnkiem i świeżo zmielonym białym pieprzem (jeśli serek nie jest solony, przyprawić solą).
- Serkiem posmarować plastry szynki, na każdym poukładać w rządku truskawki, zostawiając między nimi odstępy, zwinąć ciasno w rulony.
- W zawinięte w szynkę truskawki powbijać po wykałaczce, mocując na wierzchu po listku rukoli.
- Na koniec ostrym nożem pokroić rulony z szynki w poprzek, krojąc pomiędzy truskawkami, tak aby powstały małe ruloniki, każdy z truskawką w środku.