Truskawkowe roladki w szynce

2021-03-29
Matka i syn gotują
truskawkowe-roladki-w-szynce.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki dobrze komponują się z delikatnymi wędlinami
łatwy
15 min
4

Najbardziej lubimy truskawki słodkie i mocno dojrzałe, ale te jędrne i lekko kwaskowate warto łączyć ze składnikami o wytrawnym charakterze: serami, wędliną, ziołami, ostrymi przyprawami. Czasem nieoczywiste połączenia robią największe wrażenie...

SKŁADNIKI

  • 30 dag małych truskawek
  • 250 dag twarożku koziego
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (w sezonie może być świeży)
  • świeżo mielony biały pieprz, sól
  • 3-4 duże plastry szynki
  • listki rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki.
  • Serek kozi wymieszać z niedźwiedzim czosnkiem i świeżo zmielonym białym pieprzem (jeśli serek nie jest solony, przyprawić solą).
  • Serkiem posmarować plastry szynki, na każdym poukładać w rządku truskawki, zostawiając między nimi odstępy, zwinąć ciasno w rulony.
  • W zawinięte w szynkę truskawki powbijać po wykałaczce, mocując na wierzchu po listku rukoli.
  • Na koniec ostrym nożem pokroić rulony z szynki w poprzek, krojąc  pomiędzy truskawkami, tak aby powstały małe ruloniki, każdy z truskawką w środku.
Matka i syn gotują