Tostowa kanapka Croque Madame: przepis + VIDEO

2021-03-31
Tostowa kanapka Croque Madame: przepis
Autor: photos.com Croque Madame to kultowa francuska kanapka podawana na ciepło
łatwy
20 min
4

Croque Madame to danie, które najmocniej chyba kojarzy się z posiłkiem we francuskim bistro. To klasyczna, tostowa kanapka z serem i jajkiem sadzonym. Podobno pierwszy Croque Madame (czyt. krok madam) został przyrządzony w roku 1910 w paryskim lokalu na Boulevard des Capetiens i do dziś pozostaje w menu tej restauracji.

Przepis na idealne śniadanie, tost zapiekany z jajkiem VIDEO

SKŁADNIKI

  • 100 g startego sera ementaler
  • dwie kromki chleba z odciętą skórą
  • jedno małe, roztrzepane jajko
  • 40 g masła do smażenia
  • jedno jajko do smażenia na sadzone
  • 5 ml oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie kromki chleba tostowego posyp połową startego sera.
  • Na jednej kromce połóż sadzone jajko, przykryj je drugą, lekko dociśnij.
  • Kromki zanurz w jajku zmieszanym z serem.
  • Smaż z obu stron na patelni w oliwie z dodatkiem masła.
  • Przed podaniem przekrój w poprzek.
  • Serwuj z zieloną sałatą, pomidorkami i rzodkiewką.