Tostowa kanapka Croque Madame: przepis + VIDEO
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Croque Madame to danie, które najmocniej chyba kojarzy się z posiłkiem we francuskim bistro. To klasyczna, tostowa kanapka z serem i jajkiem sadzonym. Podobno pierwszy Croque Madame (czyt. krok madam) został przyrządzony w roku 1910 w paryskim lokalu na Boulevard des Capetiens i do dziś pozostaje w menu tej restauracji.
Przepis na idealne śniadanie, tost zapiekany z jajkiem VIDEO
SKŁADNIKI
- 100 g startego sera ementaler
- dwie kromki chleba z odciętą skórą
- jedno małe, roztrzepane jajko
- 40 g masła do smażenia
- jedno jajko do smażenia na sadzone
- 5 ml oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie kromki chleba tostowego posyp połową startego sera.
- Na jednej kromce połóż sadzone jajko, przykryj je drugą, lekko dociśnij.
- Kromki zanurz w jajku zmieszanym z serem.
- Smaż z obu stron na patelni w oliwie z dodatkiem masła.
- Przed podaniem przekrój w poprzek.
- Serwuj z zieloną sałatą, pomidorkami i rzodkiewką.