Tatar ze śledzia marynowany w wódce. Prosty przepis na obłędną przekąskę

tatar ze śledzia w wódce
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Przepis na tatar ze śledzia marynowany w wódce jest łatwy i szybki. To pyszna przekąska, którą będą zachwyceni nie tylko fani tych popularnych ryb. Drobno pokrojone śledzie smakowicie łączą się ze słodkim melonem i świeżym zielonym ogórkiem. Składniki scala i nadaje im wyjątkowego smaku wódka, sok z cytryny, ocet jabłkowy i oliwa z oliwek. Tatar ze śledzie można podawać na różne okazje. Jedną z nich mogą być święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić tatar ze śledzia?

Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi tatar ze śledzia uda się już za pierwszym razem. Sekretem tej przekąski jest to, żeby wszystkie składniki były pokrojone w kostkę tej samej wielkości. Wymoczone w wodzie śledzie, plastry melona i ogórek trzeba równo pokroić. Miesza się je z aromatycznym koperkiem i wlewa marynatę z wódki, soku z cytryny, oliwy z oliwek i octu jabłkowego. Po kwadransie przekąska jest gotowa.

Przepis na tatar ze śledzia

  • Przepis na tę śledziową przekąskę nie jest skomplikowany i nie zajmuje dużo czasu.
  • To szybkie i niedrogie danie ze śledziami w roli głównej.
  • Większość składników to przyprawy, a reszta produktów jest w sklepach przez cały rok.
  • Do przyprawienia tatara ze śledzi nie potrzeba już nic więcej. Można jedynie delikatnie posypać danie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również pieprz kolorowy lub czerwony.
  • Zanim doda się sól, trzeba spróbować tatara. Z solą trzeba uważać, ponieważ śledzie same w sobie są dość słone.
  • Przekąska będzie pysznie smakować o każdej porze roku. To pomysł na danie na imprezę czy kolację. Śledzie przyrządzone według tego przepisu to również pomysł na święta Bożego Narodzenia. Na pewno będzie wielu chętnych na choćby jeden kęs.
  • Tatar ze śledzia marnowany w wódce świetnie smakuje sam, ale można go zjeść z pszennym chlebem lub bułeczką.

Jak podawać tatar ze śledzia?

Tę oryginalną śledziową przekąskę można podać w miseczce lub użyć specjalnych foremek. Dzięki nim danie będzie pięknie prezentować się na stole wśród innych potraw. Do okrągłej lub kwadratowej formy nakłada się porcje tatara i lekko ugniata. Następnie należy delikatnie zdjąć foremkę. Porcje najlepiej przygotować od razu na talerzach.

SKŁADNIKI

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 2 plastry melona
  • 1 średni świeży zielony ogórek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Osuszyć i pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
  • Melon i ogórek obrać, usunąć z pestki i pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak śledzie. Dodać do śledzi i wymieszać.
  • Wódkę wymieszać z sokiem z cytryny, octem jabłkowym i oliwą z oliwek. Wlać do śledzi z ogórkiem i melonem. Wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Wsypać koperek, doprawić pieprzem, wymieszać i podawać.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Szulc-Górska
więcej