Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę
2023-09-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tatar z pomidora to pyszne danie, które najlepiej przygotować w sezonie letnim, gdy świeżych pomidorów jest w bród. Magda Gessler przekonuje, że właśnie dorodne, dojrzałe pomidory pełne słońca i witamin nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. Tatar z pomidora jest nie tylko smaczny, ale niskokaloryczny i lekkostrawny.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 120ºC. Pomidory przeciąć wzdłuż i wyciąć szypułkę, usunąć gniazda nasienne.
- Pomidory ułożyć przecięciem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić blachę na środkową półkę i piec, a właściwie suszyć je przez 3 godziny.
- Upieczone pomidory ostudzić i drobno posiekać.
- Do pomidorów dodać posiekane kapary oraz oliwki. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
- Przygotować dressing: szalotki drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i osączyć. Musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Tatara podawać w małych naczynkach lub na grzankach z bułki.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Sprawdź też nasze przepisy na tatar ze śledzi - może znajdziesz swój ulubiony!