Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę

2021-10-07
Tatar z pomidora według Magdy Gessler: przepis na smaczną przekąskę
Autor: Shutterstock Tatar z pieczonych pomidorów na chrupiących grzankach to pyszna letnia przekąska
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tatar z pomidora to pyszne danie, które najlepiej przygotować w sezonie letnim, gdy świeżych pomidorów jest w bród. Magda Gessler przekonuje, że właśnie dorodne, dojrzałe pomidory pełne słońca i witamin nadają tej przystawce wyjątkowego smaku. Tatar z pomidora jest nie tylko smaczny, ale niskokaloryczny i lekkostrawny. 

SKŁADNIKI

  • 12 sztuk pomidorów średniej wielkości
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka oliwek zielonych i czarnych
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • sos tabasco do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 120C. Pomidory przeciąć wzdłuż i wyciąć szypułkę, usunąć gniazda nasienne.
  • Pomidory ułożyć przecięciem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić blachę na środkową półkę i piec, a właściwie suszyć je przez 3 godziny.
  • Ostudzić i posiekać drobno upieczone pomidory. 
  • Do pomidorów dodać posiekane kapary oraz oliwki. Doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
  • Przygotować dressing: Szalotki drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i osączyć. Musztardę połączyć z sosem sojowym, oliwą, kilkoma kroplami Tabasco. Dodać posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Tatara podawać w małych naczynkach lub na grzankach z bułki.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?