Tatar z marchewki Magdy Gessler: przepis inspirowany "Kuchennymi rewolucjami"
2021-11-30
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Magda Gessler lansuje warzywne przekąski. Wielkim przebojem "Kuchennych rewolucji" był jej tatar z pomidora. Ostatnio Królowa Polskiej Gastronomii zwróciła uwagę na marchew. Tatar z marchewki od razu stał się przebojem. Koniecznie wypróbuj przepysznego tatara z marchwi w stylu modnej "tatar salad"!
SKŁADNIKI
- 8 średnich marchewek
- 1 czerwona cebula
- 4 jajka przepiórcze
- 4 łyżki śmietany
- 2 czubate łyżki musztardy
- 2 płaskie łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki chrzanu wasabi
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy. Z przygotowanych 8 marchewek 6 sztuk ścieramy na tarce o dużych otworach. Pozostałe marchewki ścieramy na tarce o drobnych otworach.
- Na patelni rozgrzewmy oliwę lub olej. Dodajemy marchew startą na duże wiórki. Smażymy, aż zmięknie i zacznie pachnieć karmelem.
- Usmażoną marchew przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno startą marchewkę oraz śmietanę, musztardę, tarty chrzan i chrzan wasabi. Doprawiamy solą.
- Mieszamy marchewkę z dodatkami. Sałatka powinna mieć lepką kosystencję, podobnie jak mielone mięso. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Z przygotowanej masy marchewkowej formujemy 4 okrągłe tatary. Po środku każdego krążka robimy dołek, do którego wkładamy po 1 żółtku przepiórczego jaja.
- Tatara marchewkowego podajemy z grzankami.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?