Tatar z marchewki Magdy Gessler: przepis inspirowany "Kuchennymi rewolucjami"

Tatar z marchewki Magdy Gessler: przepis inspirowany Kuchennymi rewolucjami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Magda Gessler lansuje warzywne przekąski. Wielkim przebojem "Kuchennych rewolucji" był jej tatar z pomidora. Ostatnio Królowa Polskiej Gastronomii zwróciła uwagę na marchew. Tatar z marchewki od razu stał się przebojem. Koniecznie wypróbuj przepysznego tatara z marchwi w stylu modnej "tatar salad"!

SKŁADNIKI

  • 8 średnich marchewek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jajka przepiórcze
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • 2 płaskie łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki chrzanu wasabi
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obieramy. Z przygotowanych 8 marchewek 6 sztuk ścieramy na tarce o dużych otworach. Pozostałe marchewki ścieramy na tarce o drobnych otworach. 
  • Na patelni rozgrzewmy oliwę lub olej. Dodajemy marchew startą na duże wiórki. Smażymy, aż zmięknie i zacznie pachnieć karmelem. 
  • Usmażoną marchew przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno startą marchewkę oraz śmietanę, musztardę, tarty chrzan i chrzan wasabi. Doprawiamy solą.
  • Mieszamy marchewkę z dodatkami. Sałatka powinna mieć lepką kosystencję, podobnie jak mielone mięso. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Z przygotowanej masy marchewkowej formujemy 4 okrągłe tatary. Po środku każdego krążka robimy dołek, do którego wkładamy po 1 żółtku przepiórczego jaja. 
  • Tatara marchewkowego podajemy z grzankami. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej