Tatar z marchewki Magdy Gessler: przepis inspirowany "Kuchennymi rewolucjami"
      2021-11-30
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Magda Gessler lansuje warzywne przekąski. Wielkim przebojem "Kuchennych rewolucji" był jej tatar z pomidora. Ostatnio Królowa Polskiej Gastronomii zwróciła uwagę na marchew. Tatar z marchewki od razu stał się przebojem. Koniecznie wypróbuj przepysznego tatara z marchwi w stylu modnej "tatar salad"!
SKŁADNIKI
- 8 średnich marchewek
 - 1 czerwona cebula
 - 4 jajka przepiórcze
 - 4 łyżki śmietany
 - 2 czubate łyżki musztardy
 - 2 płaskie łyżki tartego chrzanu
 - 2 łyżeczki chrzanu wasabi
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy. Z przygotowanych 8 marchewek 6 sztuk ścieramy na tarce o dużych otworach. Pozostałe marchewki ścieramy na tarce o drobnych otworach.
 - Na patelni rozgrzewmy oliwę lub olej. Dodajemy marchew startą na duże wiórki. Smażymy, aż zmięknie i zacznie pachnieć karmelem.
 - Usmażoną marchew przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno startą marchewkę oraz śmietanę, musztardę, tarty chrzan i chrzan wasabi. Doprawiamy solą.
 - Mieszamy marchewkę z dodatkami. Sałatka powinna mieć lepką kosystencję, podobnie jak mielone mięso. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 - Z przygotowanej masy marchewkowej formujemy 4 okrągłe tatary. Po środku każdego krążka robimy dołek, do którego wkładamy po 1 żółtku przepiórczego jaja.
 - Tatara marchewkowego podajemy z grzankami.
 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?