Tatar z cukinii - przepis na warzywny tatar za grosze
2022-07-12
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tatar z cukinii można serwować jak klasyczny tatar - z dodatkiem cebuli, jajka, marynowanych grzybków i ogórków oraz żółtka jaja. Można też potraktować go jako pyszny dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek. Tak czy inaczej - jest pyszny i niedrogi, a na dodatek zdrowy i niskokaloryczny.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 łyżka oliwy np. z suszonych pomidorów
- szczypta suszonego tymianku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz
- 2-3 krople sosu tabasco (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić na plastry grubości 0,5 cm i położyć na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej cieniutką warstwą oleju z pomidorów.
- Grillować przez ok. 5 - 7 minut aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie. Na koniec posypać tymiankiem i zdjąć z patelni na talerz.
- Suszone pomidory rozdrobnić na małe kawałeczki, połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
- Grillowaną cukinię przekręcić przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach lub drobno posiekać. Połączyć z pomidorami i cebulą, dodać ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól, tabasco i wymieszać.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?