Tatar z cukinii - przepis na warzywny tatar za grosze

Tatar z cukinii - przepis na warzywny tatar za grosze
Autor: Shutterstock Tatar z cukinii to idealny dodatek do świeżego pieczywa
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tatar z cukinii można serwować jak klasyczny tatar - z dodatkiem cebuli, jajka, marynowanych grzybków i ogórków oraz żółtka jaja. Można też potraktować go jako pyszny dodatek do świeżego pieczywa lub grzanek. Tak czy inaczej - jest pyszny i niedrogi, a na dodatek zdrowy i niskokaloryczny.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oliwy np. z suszonych pomidorów
  • szczypta suszonego tymianku
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 krople sosu tabasco (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić na plastry grubości 0,5 cm i położyć na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej cieniutką warstwą oleju z pomidorów.
  • Grillować przez ok. 5 - 7 minut aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie. Na koniec posypać tymiankiem i zdjąć z patelni na talerz.
  • Suszone pomidory rozdrobnić na małe kawałeczki, połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
  • Grillowaną cukinię przekręcić przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach lub drobno posiekać. Połączyć z pomidorami i cebulą, dodać ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól, tabasco i wymieszać.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz naszą galerię przepisów na inne tatary bez mięsa

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej