Tartinki z ciasta kruchego z grzybami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Tartinki z grzybami to elegancka przystawka lub przekąska. Można je podać do bulionu grzybowego lub czystego barszczu buraczanego. Tartinki z kruchego ciasta z nadzieniem grzybowym uświetnią przyjęcia z okazji spotkań rodzinnych. Wypróbujcie proste i smaczne paszteciki z kruchego ciasta!
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 500 g grzybów
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki natki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtko, trochę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki.
- Grzyby oczyść i pokrój w paski.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, dołóż grzyby i duś ok. 15 minut.
- Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj z jajkami, śmietaną i natką.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki większe nić wgłębienia w formie do muffinek. Wylep krążkami zagłębienia w formie. Podpiecz w temp. 220°C.
- Nałóż farsz, piecz, aż masa się zetnie (ok. 15 minut).
- Podawać na ciepło lub na zimno.