Talarki z marchewki: przepis na smaczną przekąskę

2021-03-29
Marta Balko
talarki-z-marchewki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Talarki z marchewki to zdrowa alternatywa dla chipsów
łatwy
15 min
4

Pyszne talarki z marchewki z czosnkiem i natką pietruszki albo szczypiorkiem to zdrowsza alternatywa dla chipsów i innych słonych przegryzek. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku - podajemy prosty przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól ziołowa
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Obieramy również czosnek i kroimy go w cienkie plasterki (uwaga! czosnku nie należy przeciskać przez praskę). Drobno siekamy natkę pietruszki lub szczypiorek.
  • Pokrojoną marchew doprawiamy ulubionymi przyprawami i odstawiamy na kilka chwil.
  • Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę stołową oliwy z oliwek i wrzucamy talarki. Uważnie, tak, by nie zgnieść talarków, mieszamy do momentu aż zaczną brązowieć. Doprawiamy do smaku.
  • Wtedy dodajemy czosnek i potrawę delikatnie mieszamy. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Marta Balko