Talarki z marchewki: przepis na smaczną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pyszne talarki z marchewki z czosnkiem i natką pietruszki albo szczypiorkiem to zdrowsza alternatywa dla chipsów i innych słonych przegryzek. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku - podajemy prosty przepis.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól ziołowa
- zioła prowansalskie
- tymianek
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki. Obieramy również czosnek i kroimy go w cienkie plasterki (uwaga! czosnku nie należy przeciskać przez praskę). Drobno siekamy natkę pietruszki lub szczypiorek.
- Pokrojoną marchew doprawiamy ulubionymi przyprawami i odstawiamy na kilka chwil.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę stołową oliwy z oliwek i wrzucamy talarki. Uważnie, tak, by nie zgnieść talarków, mieszamy do momentu aż zaczną brązowieć. Doprawiamy do smaku.
- Wtedy dodajemy czosnek i potrawę delikatnie mieszamy. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.