Szparagi w sosie cytrusowym z prażonymi migdałami - dodatek do kurczaka lub ryby
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Szparagi w sosie cytrusowym stanowią doskonały dodatek do grillowanego kurczaka lub ryby.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki pokrojonych migdałów
- 700-900 g pędów szparagów, umytych, z obciętą końcówką
- 1/4 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- gruba sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Migdały opiecz w płytkim rondlu, aż się zrumienią (4-5 minut).
- Szparagi obierz, jeśli trzeba, ugotuj na parze (4-5 minut), aż staną się miękkie (ale nie rozmiękłe).
- W osobnym naczyniu ubij skórkę pomarańczową, soki z pomarańczy i cytryny, oliwę oraz przyprawy (do smaku).
- Tak przyrządzonym sosem polej szparagi a także rybę lub kurczaka i posyp migdałami.