Szparagi w cieście filo: przepis na pyszną przekąskę
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Szparagi w cieście filo prezentują się fantazyjnie i odświętnie. Te filo roladki ze szparagami i parmezanem z każdego uczynią miłośnika warzyw. Nawet komuś, kto na ogół unika tego warzywa, spodobają się szparagi zawinięte w chrupiący, serowy szlafroczek z ciasta filo. Koniecznie wypróbujcie przepis na pyszną przekąskę ze szparagów pieczonych w cieście filo!
Jak postępować z ciastem filo?
Ciasto filo jest bardzo delikatne i łatwo wysycha, więc po usunięciu jednego arkusza ciasta resztę należy przykryć folią i wilgotnym (nie mokrym) ręcznikiem kuchennym. Umieść filo, po 1 arkuszu na raz, na czystej powierzchni roboczej i posmaruj każdy arkusz olejem.
Do tego przepisu na pęczek szparagów potrzebne będą tylko 3 arkusze. Jeśli robisz je na większą imprezę, możesz pomnożyć składniki zgodnie z wymaganiami. Resztę filo należy przechowywać w lodówce, ale zużyć w ciągu jednego lub dwóch dni od otwarcia.
SKŁADNIKI
- 3 arkusze ciasta filo, rozmrożone przez noc, jeśli były zamrożone
- 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 9 pędów szparagów średniej wielkości - umytych, z odłamanymi końcówkami
- 1/2 szklanki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Weź jeden arkusz ciasta filo i połóż go na swojej powierzchni roboczej. Upewnij się, że pozostała część ciasta filo jest przykryta folią spożywczą i wilgotną ściereczką.
- Za pomocą pędzla posmaruj filo oliwą. Posyp startym parmezanem. Połóż kolejny arkusz ciasta i powtórz smarowanie oliwą oraz posypywanie parmezanem. Powtórz jeszcze raz, aż uzyskasz 3 warstwy ciasta.
- Pokrój filo na 5 równych pasków, a następnie każdy na pół, aby uzyskać 10 prostokątów.
- Umieść pęd szparaga na dolnej krawędzi jednego z prostokątów filo i zwiń w zgrabną roladkę - takie cygaro. Posmaruj wierzchołki szparagów i wierzch ciasta oliwą z oliwek. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złożeniem do dołu.
- Piecz na złoty kolor, około 15 minut.