Suflet z topinamburu z białym serem i orzechami: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Suflet z topinamburu z białym serem i orzechami
Autor: Shutterstock Pomysł na wykorzystanie topinamburu - wytrawny suflet z serem i orzechami
średni
40 min
4

Suflet z topinamburu z białym serem i orzechami to propozycja na podwieczorek. Topinambur ma delikatny, słodki, lekko orzechowy smak, dzięki czemu sprawdzi się także w postaci nietuzinkowego deseru.

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Bruschetta z szynką parmeńską oraz Przekąski z szynką i korniszonami

SKŁADNIKI

  • 50 dag topinamburu
  • 7 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag białego sera (półtłustego)
  • 8 g rozdrobnionych orzechów brazylijskich
  • 2 dag bułki tartej
  • 10 g cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Topinambur umyj, obierz i ugotuj, a ostudzony rozdrobnij tłuczkiem na jednolitą masę.
  • Do rozdrobnionego topinamburu dodaj masło, 3 żółtka, biały ser i rozdrobnione orzechy, a następnie cukier i szczyptę soli. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Ubij z 3 białek sztywną pianę i dodaj do masy, po czym dokładnie wymieszaj.
  • Formę na suflet wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  • Nałóż masę i piecz w gorącym piekarniku (około 200 st. C) przez około 20 minut.